Vytisknout stránku

Katolická církev loni investovala do lesů půl mld. korun

Katolická církev do svých lesů a polností loni investovala 526 milionů korun, což je čtyřikrát víc než v předchozích letech. Investice rostou zejména kvůli suchu. Náklady na přímý boj se škůdci v církevních lesích v roce 2017 přesáhly 20 milionů korun, těžba loni překročila v církevních lesích plán o téměř 400 000 metrů krychlových. Uvedli to na tiskové konferenci 21. 11. zástupci katolické církve.

Hodně nahodilé těžby je i letos, především na Moravě, kde tyto těžby místy dosahují až 80 procent. Na trhu je přebytek dřeva z jehličnanů a jeho ceny velmi klesají, uvádí církev. Výsledkem jsou ztráty pro vlastníka lesa v řádech stovek milionů korun ročně. V roce 2018 se situace kvůli pokračujícímu suchu ještě zhoršila.

"Pro zachování lesa do budoucnosti je nezbytné změnit i druhovou skladbu nových lesů a zakládat druhově pestré lesní porosty. Rychlým zalesněním zachováme zásadní funkci lesa, kterou je zadržování vody v krajině," říká jednatel společnosti Arcibiskupské lesy a statky Petr Skočdopole. Vzniklé holiny se znovu zalesňují, v roce 2017 bylo v církevních lesích vysázeno 5,6 milionu nových stromků, za rok 2018 to bude více než 7,2 milionu sazenic.

Církev hospodaří na více než 150 000 hektarech půdy, jedná se však o různě velké bloky, církevní půdu a lesy vlastní různé subjekty. Každé biskupství má svou vlastní lesní správu, někde hospodaří samostatně i farnosti a řeholní společenství.

K péči o lesy si chce církev vychovat i vlastní lesníky. V roce 2018 otevřela v Kroměříži Střední odbornou školu svatého Jana Boska s tříletými učebními obory Lesní mechanizátor, Opravář lesnických strojů a Zemědělec - farmář s možností dvouleté maturitní nástavby. Ostravský biskup Martin David připomíná, že katolická církev preferuje spolupráci na lokální úrovni, zejména krajské a obecní, zaměstnává lidi bez prostředníků a pečuje o lesy s dlouhodobým záměrem.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(1 hlas)