Vytisknout stránku

Škody po orkánu Vaia zničily v Itálii téměř 20 milionů kubíků dříví

Aktualizováno. Orkán Vaia, který se koncem října přehnal Itálií a zasáhl i další státy (Rakousko, Slovinsko, Švýcarsko, Německo) zničil jen na území Itálie téměř 20 milionů kubíků dříví. Vyplývá to z prohlášení zemědělského svazu Coldiretti. Podle guvernéra Benátska napáchaly silný vítr a povodně v tomto regionu škodu ve výši minimálně jedné miliardy eur (25,8 miliardy korun). Dalších 40 miliard eur (bilion korun) budou podle vlády stát opatření předcházející podobným situacím v budoucnu. Uvedl to server Novinky.cz.

Foto: greenworldwarriors.com

Zejména na severu Itálie padly za oběť počasí celé hektary lesů. V Dolomitech sesuvy půdy odřízly údolní obce od světa. Kvůli bouřím a špatnému počasí zemřelo v různých částech země 19 lidí. Jenom poslední škody na severovýchodě se odhadují na miliardu eur.

„Budeme potřebovat minimálně století, abychom se vrátili k normálu," uvedl zemědělský svaz Coldiretti v souvislosti s miliony poničených stromů, zejména jehličnanů.

Jak uvedla v reportáži Česká televize, v kraji Belluno v Benátsku smetla bouře tisíce stromů a ty teď pokrývají hladinu tamní vodní nádrže. Vítr o rychlosti 190 kilometrů v hodině pokácel v Dolomitech během desítek minut tolik dřeva, kolik se vytěží za tři roky – asi půldruhého milionu kubíků. „Jako kdyby do obilného pole vjel kombajn. Uděláte si obrázek o síle přírody," komentoval situaci jeden z tamních hasičů.

Reportáž ČT: Vítr pokácel na severu Itálie tolik stromů, co lesníci za tři roky. Situace je kritická i na jihu země

„Sesuvy půdy zničily 100 000 hektarů lesa. Musíme znovu postavit silnice," dodal guvernér. Podle něj se nyní snaží následky větrných smrští odstranit tři tisíce dobrovolníků. Pomoc je ale dostupná jen těžko. Rozvodněná horní Piava a její přítoky podemlely silnice vedoucí údolími, sjely podmáčené svahy anebo sesuv hrozí.

Prezident provincie Ligurie Giovanni Toti odhaduje, že extrémní počasí způsobilo škody za miliony eur. 

Stát Způsobené škody v m3
Itálie 19 500 000
Rakousko   1 750 000
Slovinsko      250 000 
Švýcarsko      200 000
Německo      100 000

Orkán v Itálii poničil "houslový les", obnova potrvá 200 let

Prudké bouře v Itálii negativně ovlivní výrobu houslí. Orkán a prudké srážky zničily i značnou část "houslového lesa" v rezervaci Paneveggio, odkud pochází dřevo pro výrobu hudebních nástrojů, informovala dnes agentura APA.

Les u obce San Martino di Castrozza v italských Dolomitech je cenný díky svým smrkům a jedlím, jejichž dřevo je obzvlášť vhodné pro výrobu hudebních nástrojů.

Takzvaný "houslový les" se rozkládá na ploše 2700 hektarů. Převážně smrkový les je největším souvislým lesem v italských Alpách a leží v nadmořské výšce od 1500 do 2000 metrů. "Pětina lesa už neexistuje. Stovky hektarů lesa byly zničeny," cituje dnes deník La Repubblica lesníka Paola Kovace.

"Srážky promáčely půdu. Vítr o rychlosti 200 kilometrů za hodinu zničil celé části lesa," zdůraznil Kovac. Škody jsou podle něj obrovské. "Abychom opět získali cenné dřevo, které se hodí na výrobu nástrojů, budeme muset čekat dvě staletí. Za 40 let snad budeme mít mladý les," věří Kovac.

Benátčané dříve používali dřevo z místního lesa na stavbu lodí. Slavným se les stal v období renesance, kdy se zdejší stromy začaly používat na výrobu houslí. V 17. století oblast navštívil i slavný houslař Antonio Stradivari z Cremony, aby si tu opatřil nejlepší kmeny.

Podle ČTK, ČT a Novinky.cz, red.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)