Vytisknout stránku

Škody po víkendových vichřicích odhadují LČR na 300 000 kubíků

Aktualizováno o situaci u VLS 26. 9. Vichřice, které o víkendu zasáhly Českou republiku, poničily podle předběžných odhadů v lesích státního podniku Lesy České republiky přibližně 300.000 metrů krychlových dřeva. Při roční těžbě kolem osmi milionů metrů krychlových dřeva, představují víkendové polomy necelá čtyři procenta roční těžby Lesů ČR.

Lesy ČR

Nejsilnější vítr byl podle lesníků v Moravskoslezském, Olomouckém, Středočeském a Plzeňském kraji. Právě v těchto krajích by škody v lesích měly být největší. Přesnější údaje o škodách budou mít lesníci podle Jouklové k dispozici v dalších dnech.

Největší škody v lesích v poslední době nadělala loni v říjnu vichřice Herwart, která v lesích Lesů ČR poničila asi 1,5 milionu metrů krychlových dřeva. Další dřevo poničily různé zimní větrné epizody, takže do letošního března škody na dřevě ve státních lesích přesáhly dva miliony metrů krychlových.

Vojenské lesy a statky

Zatímco loni v říjnu po vichřici Herwart zpracovaly VLS přibližně 200 000 kubíků zničeného dříví, po nedělní bouři očekávají vojenští lesníci škody podstatně menší. "Většinou se jedná o roztroušené škody, což také ztěžuje jejich přesný odhad, ale z předběžného monitoringu už teď vyplývá, že bouře Fabienne VLS nijak dramaticky nepostihla," uvedl výrobní náměstek vojenských lesů Libor Strakoš s tím, že státní podnik situaci nadále monitoruje.

Ze zhruba 20 000 metrů krychlových dříví, které podle odhadů nedělní vichřice poškodila, připadá přibližně čtvrtina na listnaté stromy. Polomy budou vojenští lesníci odstraňovat a zpracovávat průběžně. Do poškozených lesních porostů pošlou těžební stroje ihned.

Nejvíce postiženou oblastí ve správě VLS byly lesy ve vojenském újezdu Libavá na Olomoucku. Silnému větru tam za oběť padla i mohutná jedle bělokorá, která aspirovala na zápis mezi národní památné stromy, jež jsou chráněny podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Stoosmdesátiletý strom byl vysoký 38 metrů a obvod kmene u země přesahoval pět metrů.

Podle ČTK, red.

Škody na Šumavě nejsou velké

Silný vítr polámal na Šumavě podle prvních odhadů 5000 až 7000 m3 dříví. Polomy jsou v celém pohoří, nejvíce je zasažena oblast Prášil na Klatovsku. V porovnání s vichřicí loni v srpnu a v říjnu jsou škody nicméně výrazně nižší. 

Silný vítr zasáhl české území v neděli večer a v noci. Pracovníci národního parku sčítali v terénu škody během dnešního dopoledne. "Škody naštěstí nejsou velké," uvedl Dvořák. Loni v srpnu vichřice polámala 150.000 krychlových metrů dřeva a říjnový orkán pak dalších 50 000.

Zdroj: ČTK

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)