Vytisknout stránku

Slovensky miliardář Fiľo postaví ve Štětí pilu za 2,5 mld. korun

Jeden z nejbohatších Slováků Milan Fiľo žije v Praze a nerad na sebe upozorňuje. Má dobré vztahy s politiky na Slovensku i u nás, papírenský byznys tvoří silnou páteř Fiľova holdingu. Fiľův Eco-Investment v srpnu oznámil, že postaví za 2,5 miliardy korun dřevozpracující závod v areálu papírny ve Štětí. 

 Foto: Mondi group

Miliardář Fiľo většinou sám neinformuje o nových investicích. Ta poslední ze srpna však byla v tomto ohledu výjimkou. Jak píše server Ihned.cz, Fiľův Eco-Investment oznámil, že postaví dřevozpracující závod v areálu papírny ve Štětí. Vybudování pily za 2,5 miliardy korun zastřeší společnost Labe Wood, v níž má firma Eco-Investment klíčový podíl. K dalším akcionářům Labe Wood patří skupina Mondi a rakouští podnikatelé. Závod by měl ročně zpracovat až milion kubíků jehličnaté kulatiny, což z něj udělá jednoho z hlavních tuzemských producentů truhlářského a stavebního dřeva. Odpad z výroby efektivně zpracuje sousední papírna.

„Chceme navázat na dosavadní partnerství, a tak si od investice slibujeme prohloubení spolupráce se společností Mondi," komentoval investici Fiľo v tiskové zprávě. Spolupráce s Mondi není náhodná. Globální papírenská skupina vlastní majoritu v továrně v Ružomberku. Fiľo si ve slovenském podniku stále drží 49 procent, což mu zajišťuje celkem pravidelný přísun dividend v řádu stovek milionů korun ročně. Například za rok 2016 si takto přilepšil zhruba o půl miliardy korun, píše server Ihned.cz

Postavit pilu ve Štětí plánovala Mondi s dalšími partnery už před lety, projekt se ale nejdřív odložil a s ním také investiční pobídka od agentury CzechInvest. Loni získala firma Labe Wood příslib pobídky znovu, tentokrát až do částky zhruba 490 milionů korun, což podle agentury ČTK znamenalo vůbec nejvyšší pobídku v republice za loňský rok.

Celý článek najdete v placené zóně serveru Ihned.cz.

Papírna ve Štětí je už několikátou Fiľovou investicí v Česku. nová velkokapacitní pila má zaměstnat 160 lidí. V závodě se zpracuje až milion kubíků dřeva za rok. 

Jak uvádí Ihned.cz, papírenský byznys tvoří silnou páteř Fiľova holdingu. Důležitější než samotná výroba surového papíru je ale pro Fiľa produkce hygienických papírových výrobků. Tuto část jeho podnikání zastřešuje firma SHP Group. Po převzetí slovinského výrobce Paloma vykazují Fiľovy závody v tomto oboru celkové roční tržby kolem čtvrt miliardy eur, což Slováka pocházejícího z rázovitého regionu Horehroní pasuje na páté až šesté místo v Evropě. Na Balkáně vlastní ještě papírenské závody v Bosně a Chorvatsku. Má také společný podnik na výrobu obálek s německou společností Mayer-Kuvert-network.

Fiľův investiční rádius se však zdaleka neomezuje jen na papír. V Česku se zaměřil také na energetiku nebo telekomunikace, neúspěšně se ucházel o Aero Vodochody, které získala konkurenční skupina Penta, uvedl server Ihned.cz

Podle Ihned.cz, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)