Vytisknout stránku

Katastrofa v českých lesích na leteckých snímcích

V aktuální fotoreportáži přináší redakce Silvaria fotografie z rekognoskačního letu nad lesními porosty vybraných krajů. Trasa letu z velké části kopírovala oblasti šíření kůrovcové kalamity a bylo velmi obtížné spatřit porosty, které by nebyly dotčeny suchem a následným tlakem kůrovců. 

Suchem a kůrovcem zdevastované porosty lze vidět téměř v celém okrese Třebíč. Foto: Jan Příhoda

Letecký pohled ukazuje obrovský rozsah kalamity na významné části území ČR. Četnost skládek a techniky v lesích jasně dokumentuje reálný nedostatek kapacit pro zvládnutí takto rozsáhlé kalamity.

Pohled na porosty lze zjednodušeně rozdělit do tří kategorií:

- Tam, kde kalamita probíhá již několik let, smrk téměř zmizel, na mnoha místech jsou vidět rozsáhlé, postupně zalesňované holiny, zachované listnaté dřeviny a modřín, ale i odumírání zbytků smrkových porostů.

- V lokalitách, kde aktuálně dochází k rychlému rozvoji kůrovcové kalamity, jsou vidět obrovské plochy kůrovcových souší a odumírající stromy.

- V oblastech, které doposud nebyly zmiňovány v souvislosti s rozvojem kůrovcové kalamity, na první pohled působí lesy relativně vitálně. Při bližším pohledu lze ovšem téměř v každém takovém porostu nalézt menší kůrovcová kola, často uvnitř porostů, ale i usychající borovice.


Obr.1: Trasa rekognoskačního letu ze dne 22. 8. 2018.


 

Obr.2: Lesní porosty v okolí řeky Sázavy. Foto: Jan Příhoda

 

Více fotografií naleznete ve fotogalerii zde. Fotoreportáž najdete v zářijovém čísle Lesnické práce.

Autor: Jan Příhoda 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)