Vytisknout stránku

Rozsáhlý lesní požár likvidovalo v Braniborsku na 3 000 hasičů

Nedaleko Berlína hořel lesní porost. V neděli 26. 8. večer hořelo na ploše 240 hektarů na někdejším cvičišti pro střelbu u městečka Jüterbog, uvedly podle agentury DPA místní úřady. Více než tři stovky hasičů i dnes bojovali také s požárem u města Treuenbrietzen, který podle vyšetřovatelů mohli založit žháři.

Foto: Patrick Pleul (AP), Klausdorf Německo

Oheň se u Jüterbogu rychle rozšířil. Hoří nedaleko velkého požáru, který koncem minulého týdne postihl oblast o ploše kolem 400 hektarů poblíž města Treuenbrietzen. Jüterbog leží přes 50 kilometrů jižně od Berlína.

Na vojenském cvičišti u Jüterbogu hořelo už koncem července, řekl Raimund Engel, který je odpovědný za protipožární ochranu v lesích. V minulých dnech se požár opět rozhořel, patrně proto, že v půdě ještě zůstaly řeřavé uhlíky.

Podle místních úřadů není jasné, jak se situace bude dál vyvíjet, ale meteorologové na dnešek předpovídají silnější vítr. „Déšť bohužel není v dohledu," uvedla mluvčí zasaženého okresu Postupim-Mittelmark. 

Při rozsáhlém lesním požáru u Treuenbrietzenu bojovalo s plameny od čtvrtka přes 3 000 hasičů. 

Vyšetřovatelé se teď začínají klonit k verzi, že požár u Treuenbrietzenu založili žháři, uvedla DPA. Hořet totiž ve čtvrtek začalo zároveň na třech místech.

Podle Engela je požár v okolí Treuenbrietzenu největším v Braniborsku přinejmenším od roku 2000. Od začátku roku ve spolkové zemi obklopující Berlín shořelo při 430 větších či menších požárech už 1 300 hektarů vegetace.

Původně pětihektarový požár propukl nedaleko městečka Treuenbrietzen asi 50 kilometrů od Berlína už ve čtvrtek odpoledne. Do pátečního rána 24. 8. se značně rozšířil, ale hasiči ho už mají do značné míry pod kontrolou. 

Hasiči se mimo jiné pokoušeli vykácet pruhy lesa, aby zabránili šíření plamenů, a do hašení se zapojily vrtulníky. Na místo vyjely stovky hasičů. Zásah však komplikovala skutečnost, že v lese jsou zbytky nevybuchlé munice a hasiči se tam nemohou volně pohybovat.

Podle agentury Reuters se má za to, že munice pochází z doby působení sovětské armády v někdejším komunistickém východním Německu. Agentura DPA však píše, že munice, která komplikuje hasicí práce, pochází z 2. světové války.

Mám velký respekt před hasiči, kteří tu teď jsou a riskují své životy. Víme, že v lese se povaluje munice," citovala agentura Reuters místního politika Günthera Baaskeho, podle něhož byly slyšet i výbuchy.

Menší požár se podle DPA ve čtvrtek 23. 8. rozhořel i v blízkosti toho hlavního, a sice u okraje městečka Jüterbog, v oblasti někdejšího vojenského výcvikového prostoru. Také zdejší půda je zamořena municí, což práci hasičů komplikuje. Na okraji Jüterbogu i v samotném městě hořelo už v uplynulých dnech a existuje podezření, že požáry byly založeny úmyslně.

Kvůli požáru byl přerušen provoz na místní železnici mezi berlínskou částí Wannsee a Jüterbogem. Zavedena sice byla náhradní autobusová doprava, ale ta ztroskotala na uzavírkách některých silnic. Na leteckou dopravu požár dosud žádný dopad neměl.

Německá média připomínají, že Německo se potýkalo s dlouhým, horkým a suchým létem a v mnoha částech země bylo vyhlášeno varování před lesními požáry. 

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)