Vytisknout stránku

SVOL žádá kvůli kůrovcové kalamitě o podporu stát

Lesy potřebují nutně pomoc státu kvůli dopadu kůrovcové kalamity umocněné suchem, uvedlo ve svém prohlášení Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL). To chce na ministerstvu zemědělství vyjednat kompenzace, stát by jim podle nich měl pomoci i s vývozem dřeva do vzdálenějších zemí. 

"Pokračující nečinnost státu je ohrožením pro celý nestátní lesnický sektor a logicky povede k nátlakovým akcím," uvedl předseda sdružení František Kučera. Také podle vyjádření hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka (za ČSSD) z minulého týdne by vláda měla začít hledat rezervy, z nichž bude možné vlastníkům lesů hradit ztráty vzniklé kůrovcovou kalamitou. "Náš střízlivý odhad je, že likvidace kůrovcové kalamity jen na Vysočině přijde na pět miliard korun," uvedl.

"Aby se zabránilo nejhoršímu scénáři vývoje v lesích a přežití lesních majetků, je nezbytná kompenzace za ztrátu zpeněžení dříví ve výši zhruba 3000 Kč na hektar," řekl Kučera. Upřesnil, že jde o návrh platby za rok. Podotkl, že stát také pomáhá zemědělcům, když je třeba sucho; do nové sklizně potřebují přečkat rok. "Ale my, když ten les zmizí, budeme mít peníze třeba až za 80 let, až naroste nový," uvedl.

Lesníci by podle Kučery od státu potřebovali také garanci platby při exportu dřeva na nové zahraniční trhy. Ve střední Evropě odbyt není, hodně se těží i v Rakousku a Německu.

Zatímco vlastníkům lesů kvůli přebytku dřeva tržby klesají, náklady na obnovu lesů rostou. I kvůli tomu, že nedostatek lidí pro práci v lese vede k přeplácení kvalifikovaných živnostníků. "Co si může dovolit zaplatit bohatý státní podnik, soukromého vlastníka zruinuje. Takové jednání jen dále zhoršuje možnosti řešení kůrovcové kalamity v nestátních lesích," řekl Kučera.

Stále nejúčinnějším způsobem boje proti kůrovci je rychlé pokácení napadených stromů a jejich odvezení z lesa. Při rozsahu současné kůrovcové kalamity umocněné suchem je však trh zahlcen dřevem a proto dramaticky klesá jeho cena, až o 50 % proti loňskému roku. Vlastníci lesů se tak dostávají do začarovaného kruhu nepoměru mezi výnosy a náklady v lese. Téměř 100 % jejich příjmů tvoří tržby za dřevo. A jejich tržby nyní zásadně klesají, naopak náklady na obnovu lesů stoupají do takové výše, že to nevyrovnají ani z rezervních fondů.

V příštím roce by těžby dřeva mohly stoupnout až na 50 mil. m3. To je více než trojnásobek normální roční těžby. "Zastavení odbytu dřeva a zhroucení trhu by velmi rychle vedlo k ekonomické i ekologické katastrofě v českých lesích," uvádí tisková zpráva SVOL. Deformován je i pracovní trh, nedostatek lidí pro práci v lese vede k přeplácení kvalifikovaných živnostníků. Co si může dovolit zaplatit bohatý státní podnik, soukromého vlastníka zruinuje. Takové jednání jen dále zhoršuje možnosti řešení kůrovcové kalamity v nestátních lesích.

Žádáme, aby se vláda k řešení situace v lesích zodpovědně postavila. Bez slevenky na jízdné se jako společnost jistě obejdeme, bez zavedení superrychlého internetu do každé chalupy to jistě zvládneme také, ale bez vody a lesů to nejde. Zatím voda v Praze teče, ale je to otázka času a dalšího vývoje počasí. Silně ohrožené jsou i porosty např. kolem vodní nádrže Švihov, která zásobuje pitnou vodu Prahu a desítky dalších měst. Pokračující nečinnost státu je ohrožením pro celý nestátní lesnický sektor a logicky povede k nátlakovým akcím," uvedl předseda SVOL František Kučera.

Podle ČTK a TZ SVOL (23. 8. 2018), red.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)