Vytisknout stránku

Švédsko trápí nejhorší požáry v moderní historii

Aktualizováno 24. 7. Švédsko, které se potýká se extrémními suchy a rekordně vysokými teplotami, nadále sužují požáry. 23. 7. odpoledne od úplného severu země až po jižní město Malmö se snažili hasiči dostat pod kontrolu 53 ohnisek. Pomoc Švédsku vyslaly Itálie, Německo, Polsko, Francie a Norsko, pomáhají také vojáci, pobřežní stráž i občanská sdružení.

Foto: dw.com

Ve Švédsku nyní zuří nejméně 35 požárů na celkem více než 20 000 hektarech lesních porostů. Zatím nejsou hlášeni mrtví, ani zranění, informovala agentura Reuters.

Ve skandinávské zemi panují od května nezvykle silná vedra. Podle agentury civilní ochrany jsou požáry nejhorší v moderních dějinách země, informoval server The Local. Hasit se oheň nedaří především v okolí Älvdalenu, asi 300 kilometrů severozápadě od Stockholmu. Požár totiž zachvátil vojenský výcvikový prostor, a hasičům tak hrozí nebezpečí kvůli nevybuchlé munici. Lesy hoří ale po celé zemi. 

Obyvatelé kraje Gävleborg dostali příkaz k evakuaci, lidé z oblastí Eskongen a Ängra nemají vycházet z domu.

V boji s plameny jim pomáhají týmy z mnoha evropských zemí včetně Itálie, Polska, Norska nebo Francie. Italové v postižených oblastech nasadili vodní helikoptéry Canadair CL-415, schopné najednou unést až šest tisíc litrů vody. Právě potřebné technické vybavení místním jednotkám často chybělo, jak pro CNN uvedl Thomas Aronsson, šéf hasičské služby SITS.

Podle švédského lesnického úřadu už požáry strávily lesy v odhadované hodnotě 600 milionů švédských korun (téměř 1,5 miliardy korun českých).

Za šíření požárů ve švédských lesích mohou vysoké teploty, ale také lidský faktor, upozornil The Local. Řada požárů po celé zemi vznikla kvůli neopatrnému zacházení s ohněm, například při grilování. 

V některých lokalitách se sice vyplnila předpověď deště, bouřky ale záchranné práce spíše ztěžovaly. Mohl za to zejména silný vítr a stále rostoucí teploty, které by se podle meteorologů v příštích dnech měly vyšplhat až k 35 stupňům Celsia.

Švédsko trápí nejhorší požáry v moderní historii, ve vojenském prostoru hrozí výbuch munice

Ve Švédsku kvůli suchu zuří 35 lesních požárů, pomáhají je likvidovat vojáci i pobřežní stráž

Lesní požáry vypukly už i za polárním kruhem, Švédsko žádá o pomoc EU.

Podle ct24.cz, The Local, aktualne.cz, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)