Vytisknout stránku

ČIŽP udělila loni na severozápadě Čech pokuty za skoro 10 milionů

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila loni na severozápadě Čech pokuty za téměř deset milionů korun. Nejvyšší, dvoumilionovou pokutu, dostala firma LAGRON za to, že nezalesnila holiny. Vznikly po těžbě dřeva na Ústecku. Milionovou pokutu dostal Skiareál Klínovec za pochybení při čerpání vody. 

Inspektoři vyměřili v regionu celkem 217 pokut za 9,7 milionu korun. O rok dříve to bylo 216 pokut za deset milionů korun. Celkem loni provedli inspektoři 1393 kontrol, což je meziročně o 22 více.
Společnost LAGRON pokutovala ČIŽP opakovaně. Poprvé to bylo v roce 2016 za kácení lesa nad rámec povolení a poškození dalších stromů u obce Stebno na Ústecko. Loni pokutu dostala firma za nesplnění zákonné povinnosti obnovy lesa (zalesnění) ani v náhradní lhůtě. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje. Podle inspektorů společnost svým nekonáním ohrozila existenci lesa na ploše deseti hektarů. Pokutu vymáhá celní úřad.

Pokutu ve výši zhruba milion korun už uhradil Skiareál Klínovec, který provozuje největší lyžařské středisko v Krušných horách. Peněžitý trest dostal za nepovolený odběr povrchových vod z vodní nádrže Háj 1 na vodním toku Bílá voda a nedodržení minimálního zůstatkového průtoku ve vodním toku pod vodním dílem Háj 2.

Městské služby v Ústí nad Labem dostaly pokutu od inspekce ve výši zhruba 602.000 korun za porušení podmínek platného rozhodnutí o povolení k nakládání s podzemními vodami. Městské služby jsou příspěvkovou organizací města Ústí nad Labem a starají se například o sportoviště a koupaliště. Podle inspekce organizace opakovaně v letech 2015 a 2016 překročila povolený měsíční limit pro čerpání podzemních vod.

Podle ČTK (11. 7. 2018), red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)