Vytisknout stránku

Miroslav Toman je novým ministrem zemědělství

Aktualizováno 28. 6. Miroslav Toman se ve středu 27. června ujal funkce ministra zemědělství. Stalo se tak za přítomnosti premiéra Andreje Babiše poté, co převzal jmenovací dekret od prezidenta Miloše Zemana. 

Prioritami nového ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) budou udržení vody v krajině a lesy ničené kůrovcem. Chce také zesílit vyjednávání o evropských dotacích pro příští programové období po roce 2020. Z bývalého náměstka ministerstva a současného ředitele ministerského odboru zahraničně obchodní spolupráce Jiřího Šíra chce udělat hlavního vyjednávače právě s evropskými orgány. 

Toman uvedl, že má drobné výtky k fungování některých lidí na ministerstvu. Předtím, než ale teoretické personální změny ohlásí, je chce říci úředníkům. Na ministerstvu působí politický náměstek za ČSSD Pavel Veselý, podle premiéra Andreje Babiše neplánuje hnutí ANO posílat na ministerstvo svého zástupce. "Hnutí ANO nemá na resortu zemědělství žádného nominanta, ani politického ani odborného. Nepotřebuji sem nikoho posílat, aby dohlížel na pana ministra," dodal premiér Andrej Babiš. Podle Tomana nedojde pod jeho vedením k revoluci, pouze ke zjednodušení.

Babiš po Tomanovi a ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO) bude chtít, aby společně vytvořili "projekt" na zadržení vody v krajině, spolupracovat také budou právě na řešení kůrovcové kalamity.

Toman by také měl dojednat změnu, aby čeští zemědělci nepřišli oproti jiným státům o sumu v evropských dotacích. Zatím Evropská komise plánuje krátit dotace velkým podnikům. V ČR je největší výměra farmy v EU, a to 133 hektarů.

Jako další prioritu uvedl nový ministr potravinářství. Toman přišel na ministerstvo z čela Potravinářské komory, kde má nyní pozastavený výkon prezidentské funkce.

Toman zatím do řad sociálních demokratů nevstoupil, ale vstup avizoval. Chce do ní vstoupit "ve vhodný okamžik a ve vhodnou dobu".

Ing. Miroslav Toman, CSc., vystudoval Českou zemědělskou univerzitu v Praze. Odbornou praxi zahájil ve funkci zootechnika zemědělského družstva. Zemědělství se věnoval i ve většině pozdějších funkcí v soukromých podnicích i ve veřejných subjektech. V letech 2002–2006 byl náměstkem ministra zemědělství, od července 2013 do ledna 2014 byl ministrem zemědělství v úřednické vládě premiéra Jiřího Rusnoka. Od roku 2007 je prezidentem Potravinářské komory ČR (výkon funkce prezidenta Komory pozastavil na období, kdy byl ministrem zemědělství).

Podle TZ MZe (27. 6. 2018), red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)