Vytisknout stránku

Sněmovna se bude v červenci zabývat kůrovcovou kalamitou

Sněmovna se bude kůrovcovou kalamitou, která postihla hlavně střední a severní Moravu, zabývat v úterý 10. července.

Požadavek opozičních Pirátů 26. 6. podpořili zástupci všech frakcí včetně vládního hnutí ANO, které vinu za šíření kůrovce svaluje na bývalého ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Podle Pirátů selhalo i ministerstvo životního prostředí pod vedení Richarda Brabce (ANO).

TOP 09 představila recepty proti kůrovci, které by chtěla i uzákonit. Chce mimo jiné zrušit povinnost kácet kůrovcové souše, zavést povinnost vysazovat smíšené lesy a prodloužit povinnost zalesňování ze dvou na pět let. Společnost Lesy ČR by pak podle TOP 09 měla změnit způsob hospodaření a státu odvádět finanční rentu místo zisků z těžby dřeva.

Piráti chtějí mimo jiné vědět, proč ministerstva zemědělství a životního prostředí nedokázala od roku 2014 účinně zasáhnout proti šíření kůrovce na střední a severní Moravě a jaké kroky nyní plánují. Chtějí také vědět, proč kůrovcová kalamita nebyla zohledněna v Koncepci strategického rozvoje podniku Lesy ČR na roky 2015 až 2019.

Piráty také zajímají nové smlouvy, které Lesy ČR loni uzavřely s lesnickými firmami, přičemž kvůli předčasnému vypovězení smluv přišly o více než dvě miliardy korun. Chtěli by také informaci, proč Lesy ČR v předchozích letech do zisků započítaly i peníze z rezerv na pěstební činnost a kolik peněz na ni ještě mají.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)