Vytisknout stránku

Ministr zemědělství Jiří Milek vypsal výběrové na ředitele Lesů ČR

Aktualizováno 28. 6. Dne 26. června 2018 vyhlásil ministr zemědělství Jiří Milek výběrové řízení na obsazení pozice generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky. Po odvolání předchozího generálního ředitele Daniela Szóráda je od 14. května řízením podniku pověřen Tomáš Pospíšil. V době kalamitní situace je podle ministerstva zemědělství zapotřebí neodkládat obsazení této klíčové pozice a co nejdříve stabilizovat management státního podniku.

Ministr v demisi Jiří Milek (za ANO), který odvolal bývalého ředitele Daniela Szóráda, dříve řekl, že vypsání nechá na svém nástupci, kterým by měl být Miroslav Toman (za ČSSD). "Pan budoucí ministr je trošku překvapený tím, že to současný pan ministr udělal, nicméně to bere na vědomí a doufá, že všechno proběhne v pořádku," řekla ČTK Dana Večeřová, mluvčí Potravinářské komory ČR, které je Miroslav Toman prezidentem. Podle ní by měly být požadavky na nového ředitele v pořádku, výběrové řízení by se tak s nástupem nového ministra rušit nemělo.

Jiří Milek vypsal výběrové řízení na generálního ředitele Lesů ČR poslední den před příchodem nové vlády proto, že proces výběrového řízení trvá dlouho. Nový ministr Miroslav Toman (za ČSSD), který již v úterý dal najevo ohledně vypsání řízení překvapení, 27. 6. na tiskové konferenci řekl, že Milek měl jednat dříve. Ten již dříve přitom řekl, že nechá hledání nového ředitele po Danielu Szórádovi na svém nástupci. Podle Pirátů bylo výběrové řízení vypsáno podivným způsobem.

"Ministr Milek vypsal výběrové řízení na pozici generálního ředitele státního podniku Lesů České republiky, protože proces výběrového řízení trvá dlouho. Kalamitní situaci v lesích je potřeba urychleně a systematicky řešit. Konečný výběr ředitele provede nastupující ministr Miroslav Toman," sdělilo ČTK ministerstvo.

Adepti na nového ředitele se mohou do výběrového řízení hlásit do 11. července. 

"Termín uzávěrky je stanoven na 11. července, tedy den, kdy by měla Poslanecká sněmovna hlasovat o důvěře vládě Andreje Babiše. Načasování tohoto kroku Piráti chápou jako snahu výběrové řízení zamaskovat za mediální pozornost věnovanou jmenování nové vlády," sdělil poslanec Radek Holomčík (Piráti). Podle něj také není jasné, proč vypsání řízení trvalo měsíc a půl po odvolání Szóráda, protože seznam požadavků pro na nového ředitele podle něj neukazuje na takto dlouhou nutnou přípravu. "Další otázky vzbuzuje i fakt, že se řízení může zúčastnit i kandidát s ekonomickým vzděláním a pětiletou praxí v lesnictví. Takto nastavené požadavky výběrového řízení jednak vzbuzují podezření na účelové nastavení podmínek pro některé ze stávajících manažerů státních lesů a také, dle Pirátů, likviduje šance odborníků s praktickými zkušenostmi z lesních správ, které jsou právě v době kůrovcové kalamity mimořádně důležité," uzavřel Holomčík.

Podle znění výběrového řízení by měl být kandidát na generálního ředitele odborníkem s praxí v lesnickém oboru se zkušenostmi ve vrcholově řídicí pozici, který bude podnik řídit s péčí řádného hospodáře, realizovat nezbytná opatření k postupnému zvládnutí kalamitní situace v lesích a zabezpečí plnění všech strategických úkolů umožňujících lépe reagovat na kalamitní situace v budoucnosti.

Kandidáti na generálního ředitele lesů by měli mít úplné vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu lesnického nebo ekonomického zaměření, minimálně 5 let praxe v oboru lesního hospodářství a praxi ve vrcholové řídící pozici alespoň 3 roky. Měli by mít znalost také legislativy související s lesním hospodářstvím. Mezi další požadavky ministerstva zemědělství patří například manažerské dovednosti, rozhodovací schopnosti, komunikativnost, analytické uvažování, orientace na týmovou práci, tvůrčí a koncepční schopnosti či schopnost řídit a motivovat podřízené.

Součástí výběrového řízení je i předložení koncepce definující řízení podniku se zaměřením na řešení současné kalamitní situace v lesích a jejích následků. 

Celý text zadání výběrového řízené naleznete zde.

Podle TZ MZe, red.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)