Vytisknout stránku

Skupina Less změnila majitele, Faitův fond ji prodal Prosperitě

Aktualizováno 14. 8. Společnost Less & Timber a její dceřiná firma Less & Energy změnily majitele. Brněnská společnost Jet Investment je prodala ostravské investiční skupině Prosperita.

Novinářům to oznámila Adriana Holland z mediálního zastoupení Jet Investment. Cenu obě strany zveřejňovat nebudou, ale odborníci odhadují hodnotu celého objektu na cca 2 miliardy Kč.

Less & Timber patří mezi nejvýznamnější evropské zpracovatele jehličnaté kulatiny, zejména smrku, borovice a modřínu v nejvyšší kvalitě. Má pilařské provozy v Čáslavi a Dlouhé Vsi u Sušice s celkovou kapacitou ročního pořezu až 350 000 metrů krychlových. Firma je také největším producentem okenního lepeného hranolu v ČR a jedním z největších v Evropě.

Less & Energy má v rámci dřevozpracujícího komplexu v Čáslavi elektrárnu. Vyrábí elektrickou energii a teplo z pevné dřevní biomasy. Elektrárna vyprodukuje okolo 40 000 MWh elektrické energie.

"Podnik jsme získali v roce 2014 v insolvenci a jako private equity fond se zaměřili na jeho stabilizaci, revitalizaci a posílení jeho pozice na trhu," uvedl v tiskové zprávě předseda představenstva Jet Investment Igor Fait.

Během necelých čtyř let společnost Jet Investment očistila podnik od nepotřebných aktiv a investovala do nové haly v čáslavském areálu. Klíčový pilařský provoz a výroba lepeného hranolu se tak soustředí na jednom místě.

"Dnes jde o zdravou společnost se stabilní a důvěryhodnou pozicí na trhu a dalším potenciálem růstu, která v této fázi rozvoje již potřebuje jiný typ strategického investora s dlouhodobou vizí, kterým Prosperita bezesporu je," doplnil Fait. Nový vlastník chce výrobu v provozech s téměř 300 zaměstnanců zachovat a dále rozvíjet.

Skupina Less Group loni dosáhla obratu přibližně 1,1 miliardy korun. Zisk před započtením úroků, daní a odpisů (ukazatel EBITDA) přesáhl 150 milionů korun.

Prodej skupiny patří k nejúspěšnějším investicím Jet Investment. Celkové příjmy z projektu Less Group dosáhly pro fond Jet 1, který Jet Investment obhospodařuje, za tři roky 6,3násobku počáteční investované částky, uvedla Holland.

Podle ČTK a TZ LESS & TIMBER (14. 8. 2018) , red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)