Vytisknout stránku

Ministr Milek vyzval starosty, aby v lesích obcí netěžili, pokud nemusí

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) na setkání v Jihlavě 28. 5. vyzval starosty, aby netěžili zdravé stromy v obecních lesích. Zvyšovali by tím přetlak dřeva na trhu, který je už tak přesycený kvůli suchu a kůrovci.

Uvedl, že Lesy ČR začnou vytvářet sklady dřeva, o jeho využití bude zřejmě rozhodovat vláda. Jedna z možných variant je podle Milka spálit v elektrárnách část méně kvalitního dřeva, které nebude možné upotřebit jinak.

Ministr vyzval starosty, aby následovali Lesy ČR, které zastavily úmyslné těžby zkraje roku. "Pokud to pro vás není nezbytně nutné, že musíte v tuto dobu těžit zdravé stromy, abyste je netěžili. Umožňuje vám to zákon," řekl Milek. Těžit podle něj mohou kdykoliv během deseti let, protože lesníci mají dlouhodobé hospodářské plány, a teď by obce na prodeji dřeva tratily.

Pokles ceny dřeva je podle Milka přirozený, protože s kůrovcem bojují i lesníci v okolních státech, nejvíc kalamitního dřeva na hektar je podle něj na Slovensku. Zpracovatelé dřeva ve střední Evropě jsou momentálně přesycení, uvedl.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)