Vytisknout stránku

SVOL: populismus Hnutí Duha v boji proti suchu nepomůže

Aktualizováno 28. 5. Ministerstvo zemědělství poslalo do meziresortního připomínkového řízení novelu vyhlášky, která mj. určuje druhovou skladbu lesů. Vyjádření Hnutí Duha o absolutním selhání ministerstva podle SVOL ukazuje na zásadní odborné neznalosti a naprosté nepochopení řešení problematiky v celé její šíři. 

"Výzva k sabotování vyhlášky tak může zhatit dobrý počin v adaptaci na klimatickou změnu a přispět k ekonomickému kolapsu nestátního sektoru. O připravované vyhlášce se šíří veřejným prostorem nepravdy, proti kterým se musíme rázně ohradit," uvedl František Kučera, předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL), jehož odborníci se na přípravě vyhlášky podíleli. „Návrh vyhlášky uvolňuje lesním hospodářům ruce a umožňuje jim využít nejširší možné skladby dřevin odpovídajících stanovišti a regionálnímu klimatu právě v reakci na jeho současně probíhající změny, aniž by vlastníky lesů zároveň ekonomicky srazil na kolena," doplnil.

Celé vyjádření Hnutí Duha k návrhu vyhlášky najdete zde.

Návrh vyhlášky uvažuje se smrkovým hospodářstvím až od 700 m n. m., upozorňuje na jeho rizikové zastoupení v pahorkatinách a téměř vylučuje vysazování smrku v nižších nadmořských výškách. Nikde ve vyhlášce nenajdete doporučení pro 75 % zastoupení smrku, před kterým varuje veřejnost Hnutí Duha. Další z řady nepravd je vymezení kratší doby životnosti základních přípravných dřevin.

Tvrzení, že douglaska tisolistá je rizikovou exotickou dřevinou, je nehorázná demagogie. V průběhu 150 let bylo prokázáno, že douglaska zvyšuje biodiverzitu, odolala bez poškození mniškové kalamitě i kalamitám imisním a s úspěchem přestává i současné období klimatické změny s periodicitami sucha. „Na jednání s Ministerstvem zemědělství a SVOL samo Ministerstvo životní prostředí uznalo předložené argumenty a odsouhlasilo požadavek na zastoupení douglasky ve směsích do 20 %. Při jednáních s Agenturou ochrany přírody a krajiny a s vlastníky lesů připustilo i její mírné zastoupení ve zvlášť chráněných územích pro zvýšení biodiverzity," připomněl Kučera.

Kritika umělé výsadby smrku na kalamitních holinách v prvním roce obnovy vychází z neznalosti ekologických nároků jednotlivých dřevin. Smrk je od přírody schopen růst na otevřených plochách, rychle zastíní půdu a vytvoří vhodné mikroklima pro zdárný růst buku a modřínu z výstavků ponechaných na kalamitní holině. Kde je les, tam je voda. Kde je voda, tam je les. Sázet na otevřenou plochu jenom buk je proti přírodě a mrháním finančními i lidskými prostředky. Stejně tak je pošetilé chtít nahrazovat odumírající smrkové porosty v pahorkatinách středními a nízkými lesy, které vznikají pařezovou a kořenovou výmladností dubu, jasanu, javoru, olše a lípy. Tyto dřeviny v odumírajících smrkových monokulturách nejsou, a tudíž se tam nemohou ani přirozeně zmladit.

„Nedávná historie mnohokrát ukázala, že politická rozhodnutí, která se neopírají o odborný základ, ale názory skupin či jednotlivců, kteří nemají za nic odpovědnost, ve svém důsledku nepřinesla lesům nic dobrého. Téměř polovina lesů v České republice patří nestátnímu sektoru, a proto jsou doporučující opatření vyhlášky a odpovídající finanční motivace státem na místě. Za škody suchem v r. 2017 nedostali vlastníci lesů ani korunu, zatímco zemědělci obdrželi dvě miliardy, k razantním změnám hospodaření v krajině je ale překvapivě nic nenutí", doplnil Kučera.

Nejen o vyhlášce, ale i dalších opatřeních pro potlačení kůrovcové kalamity a zmírnění dopadů sucha na vlastníky lesů budou zástupci SVOL a Komory soukromých lesů jednat 29. května s ministrem zemědělství a 31. května na Úřadu vlády.

Podle TZ SVOL, red.

Reakce VÚLHM na vyhlášení představitelů hnutí DUHA k novele Vyhlášky MZe č. 83/1996 Sb.

Novela Vyhlášky MZe č. 83/1996 sb. o zpracování oblastních plánů rozvoje lesů a o vymezení hospodářských souborů (dále jen vyhláška) a její přílohy, včetně „Vymezení cílových hospodářských souborů" je syntetickým dílem předních lesnických odborníků, vědců a výzkumných pracovníků ÚHÚL Brandýs nad Labem, obou univerzit ČZU v Praze, MENDELU v Brně, VÚLHM, v.v.i. Strnady a uznávaných odborníků lesnické praxe LČR, SVOL.

Vyjádření představitelů hnutí DUHA znevažuje komplexní výsledek týmové práce a svým obsahem deklaruje:
- absolutní nepochopení smyslu vyhlášky jako nástroje pro podporu vnášení melioračních a zpevňujících dřevin (MZD) a funkce Oblastních plánů rozvoje lesů (OPRL) a Lesních hospodářských plánů (LHP), jejichž účelem je návrh pěstebních opatření včetně druhových skladeb,
- zásadní odbornou neznalost problematiky MZD směřující k zásadní změně druhové skladby lesů, která není reálně řešitelná v krátkodobém horizontu,
- naprosté ignorantství současného stavu poznání, vycházejícího z dlouhodobého vědeckého výzkumu (projekty NAZV, TAČR ...) podpořeného provozními experimenty a dlouholetou zkušeností praxe v podmínkách probíhající klimatické změny v ČR.

Celé znění reakce VÚLHM si můžete stáhnout zde.

Zdroj: TZ VÚLHM

 

Líbil se vám článek?
(1 hlas)