Vytisknout stránku

VLS navýšily meziročně zisk před zdaněním na 443 milionů korun

Státní podnik Vojenské lesy a statky ČR (VLS) opět hlásí navýšení zisku. Z auditované účetní závěrky za rok 2017 vyplývá, že státní lesnický podnik v uplynulém období hospodařil s hrubým ziskem před zdaněním (EBT) ve výši 443 milionů korun oproti 416 milionům korun v roce 2016.

Stavba nového rybníku Ferdinand na divizi Plumlov. Foto: Roman Dymáček

VLS dosáhly podle účetní závěrky čistého zisku (EAT) 377 mil. Kč. Tento výsledek umožnil v tomto roce opětovné navýšení rezerv státního podniku o 142 milionů korun. Kumulované rezervy státního podniku tak nyní dosahují bezmála 1,3 miliardy korun.

„Jde o prostředky, které hodláme využít na boj s negativními dopady klimatických změn v českých lesích, především na severovýchodě Moravy. Tuto rezervu jsme v uplynulém období vytvářeli na investice do transformace našich lesů na druhově pestré lesní porosty a jejich následnou výchovu, tak aby byly schop-ny odolávat klimatickým změnám. Čeká nás období výrazně zvýšených pěstebních nákladů," uvedl ředitel Vojenských lesů a statků Josef Vojáček

"Již v letošním roce VLS opět zvýší například investice do obnovy lesa, především do produkce sazenic lesních dřevin. Zatímco v roce 2017 vysadil státní podnik 12 milionů sazenic lesních dřevin, letos plánuje toto číslo zvýšit na 20 milionů sazenic. Dvě třetiny z nich budou tvořit sazenice listnatých dřevin a většina produkce, 16 milionů sazenic, zamíří do moravských lesních celků – Na Libavou v předhůří Jeseníků a do vojenského újezdu Březina na Vyškovsku," uvedl mluvčí podniku Jan Sotona. Vojenské lesy také chtějí pokračovat v realizaci svého programu Živá voda VLS na zadržování vody v krajině, v jehož rámci staví a obnovují v lesních lokalitách malé rybníčky, vodní nádrže, ale i tůně a napajedla pro zvěř. Z celkové více než stamilionové investice v jeho rámci do postižených moravských lokalit zamíří přes 56 milionů korun. Vzniknout za ně mají dvě desítky nových vodních děl.

Podle TZ VLS, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)