Vytisknout stránku

ALDP: není pravda, že se kalamita vyhýbá některým vlastníkům

Asociace lesnických a dřevozpracujících podniků (ALDP) v tiskovém prohlášení reaguje na prohlášení vládních představitelů ke kritické situaci v lese a na trhu s dřívím. Podle ALDP probíhající klimatické změny způsobující mimo jiné i živelné a kůrovcové kalamity postihují převážnou většinu vlastníků lesa v ČR, bez rozdílu druhu vlastnictví.

"Není tedy pravdou, že se kalamity vyhýbají Vojenským lesům, národním parkům či lesům obecním nebo soukromým. Klimatická změna, a z ní plynoucí následky dramatických výkyvů počasí, dopadají na stav lesních porostů nejen v České republice, ale v celé střední Evropě," uvádí v tiskové zprávě ALDP.

Vedení asociace dále konstatuje, že zásadní krátkodobý přebytek dříví na trhu v České republice nejsou schopny domácí zpracovatelské kapacity, přes veškeré úsilí, přijmout a včas zpracovat. K zabránění dalšího šíření škůdců a dalším dramatickým škodám v lesích bude nezbytně nutné najít dodatečné skladovací kapacity mimo ohrožená území.

"Výše zmíněné kalamity postihují celý středoevropský prostor včetně Německa, Rakouska, Polska, Slovenska a Slovinska. Obvykle fungující exportní prodejní kanály k zahraničním zpracovatelům přestávají fungovat, a i tyto trhy začínají pociťovat přebytek dříví z domácích zdrojů," domnívá se vedení ALDP.

ALDP žádá vládu ČR a zainteresované orgány k přijetí takových opatření, které by pomohly celému sektoru vypořádat se s kalamitním stavem. "Jedná se tedy o legislativní opatření související se správou lesních majetků, urychlenou podporu skladování dříví v místech neohrožujících stávající lesní majetky, součinnost státem vlastněných přepravních společností pro mobilizaci a zjednodušení přepravy dřeva, finanční podpora jednotlivých členů sektoru zasaženého kalamitou, urychlené umožnění pracovních víz pro zaměstnance ze zemí mimo EU apod. Ke zvládnutí kalamitní situace je nutné začít okamžitě realizovat dlouhodobě navrhovaná opatření a spolupracovat napříč oborem a celou společností bez snahy o nesmyslné hledání viníků," píše se v prohlášení ALDP.

Podle TZ ALDP, red.

Líbil se vám článek?
(2 hlasů)