Vytisknout stránku

ČLS: ke zvládnutí kalamity jsou nutné systémové změny

Členové republikového výboru České lesnické společnosti vítají informaci o tom, že budou na úrovni vlády učiněna opatření, která mají napomoci řešení kalamitní situace spojené s chřadnutím jehličnatých porostů. K rychlému zvládnutí kalamit velkého rozsahu podle ČLS významně napomáhají systémové změny a mimořádná opatření. 

Lesníci pak již sami dokáží situaci zvládnout a obnovit funkční lesní ekosystémy v postižených oblastech.

"Situaci posledních dní na úrovni lesnické politiky lze pak v této souvislosti chápat jako začátek hlubší diskuze o systémových změnách, které se mimo jiné týkají vhodnosti uplatňování zákona o veřejných zakázkách v plném rozsahu i na činnosti odvíjející se od přírodního prostředí a při využívání obnovitelných přírodních zdrojů. Do této diskuze zapadá i příspěvek prof. Simanova publikovaný na serveru Neviditelný pes. Sem ale patří i debata nad udržováním vodohospodářských staveb ve vlastnictví státu, nad způsobem obhospodařováním zemědělské krajiny, které bezpochyby nesou hlavní odpovědnost za neuspokojivou situaci při hospodaření s vodou," píše se v tiskovém prohlášení České lesnické společnosti.

Výše uvedená diskuze byla podle republikového výboru ČLS výrazně akcelerována odvoláním generálního ředitele Lesů ČR, Daniela Szóráda, což je mnohdy interpretováno jako důsledek jeho nekompetentního řízení tohoto podniku. V rámci zvýšení objektivity hodnocení jeho působení v čele státního podniku však členové republikového výboru ČLS připomínají, že to byl právě D. Szórád, který významně přispěl ke změně kultury mezilidských vztahů uvnitř podniku, zlepšil úroveň komunikace i odborné diskuze a mimo jiné i aktivně podporoval lesnické školství a další vzdělávací aktivity.

Podle TZ ČLS, red.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)