Vytisknout stránku

A. Babiš: "Odborníci se nám snažili namluvit, že příčinou kalamity je sucho"

Aktualizováno o video a vyjádření M. Jurečky. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) není s meziresortním jednáním o kůrovcové kalamitě spokojen, podle něj stát zaspal a dostatečně nejednal. Chce svolat další poradu s odborníky i se zástupci společností, které by přebytečné vytěžené dříví skladovaly, případně přepravovaly. Státnímu podniku Lesy ČR navíc podle něj chybí zhruba 2000 lidí, pro těžbu kůrovcových stromů. Krizový stav ale zatím vypisovat nechce, jak řekl 15. 5. 2018 novinářům.

Podle ministra životního prostředí v demisi Richarda Brabce (ANO) stát čelí zatím největší kůrovcové kalamitě od dob Marie Terezie. Na vině je podle A. Babiše bývalé vedení ministerstva zemědělství, které nedostatečně komunikovalo s ostatními resorty a nechalo situaci dojít až do současného stavu.

M. Jurečka podle Babiše loni přišel v září na vládu, kde dostal pověření, aby zajistil součinnost ministerstva dopravy nebo průmyslu a obchodu, což se však nestalo. Premiér Babiš také vyjádřil nespojenost s připraveností odborníků z řad lesníků na dnešní jednání.

A. Babiš chce v dohledné době svolat další poradu, na kterou by se dostavili i zástupci Asociace krajů ČR, ČD Cargo nebo SŽDC a dřevozpracovatelů, aby se řešilo skladování doprava i zpracování dříví. Problémem podle něj bude i odbyt dřeva, který by stát měl řešit. Podle jeho slov je  třeba řešit možnost prodeje dříví např. i do Číny, nebo možnosti podpory spalování dříví v elektrárnách a teplárnách.

Video: Čelíme největší kalamitě kůrovce od dob Marie Terezie, říká Brabec. Zaspali jsme dobu, dodává Babiš

Ministr Milek zmínil proběhlou novelu vyhlášky 101/1996 Sb. a přípravu novely vyhlášky 83/1996 Sb. Dále připomněl znepokojivý vývoj kůrovcových těžeb a na dotaz, zda připisuje vinu za současný stav i současnému náměstkovi pro lesní hospodářství uvedl, že náměstek pro lesní hospodářství neměl za doby ministra Jurečky Lesy ČR ve své kompetenci.  

Ministr Brabec uvedl, že reakce na kůrovce měla přijít zejména ze strany Lesů ČR a MZe podstatně dříve a měl být vyhlášen nějaký krizový scénář.

Kůrovcová kalamita se podle slov ministra Milka zejména na východě země stále zvětšuje. Problém se podle něj netýká pouze porostů ve správě Lesů ČR, ale všech vlastníků lesů hospodařících v obdobných podmínkách, a to i v sousedních zemích. Podle ministra životního prostředí ale národní parky, které spravuje ministerstvo životního prostředí problémy s kůrovcem nemají. Podle Andreje Babiše problém s kůrovcem nemají ani Vojenské lesy a statky pod ministerstvem obrany.

Podle ministra Milka je jedinou možností, jak sehnat více lidí do lesnictví, zjednodušit příjem zahraničních dělníků, například z Ukrajiny, Běloruska nebo ze Srbska.

Exministr zemědělství Marian Jurečka kritiku odmítá, dělal proti kůrovci maximum možného

Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) odmítl kritiku premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), že stát při řešení kůrovcové kalamity zaspal. Dělal maximum možného, za jeho vedení se instalovalo více lapačů, personálně posiloval státní podnik Lesy ČR, řešila se i kapacita odvozů dřeva z lesů, řekl 15. 5. pro ČTK Jurečka.

Babiš dnes Jurečku kritizoval za to, že neřešil situaci spolu s dalšími ministerstvy. "Když jsem ten argument slyšel, tak jsem se jen trpce pousmál. Od roku 2015 jsem několikrát přinášel na vládu materiál, který se týkal kalamitní situace v lesích - nejenom v Lesích ČR jako státního podniku, ale lesích obecně. A přiznám se, nepamatuji si nikdy připomínku z úst pana ministra financí Babiše," uvedl Jurečka. Podle něj ani dnes kritický ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který už působil v předchozím koaličním kabinetu na půdorysu ČSSD-ANO-KDU-ČSL, materiál nikdy nerozporoval.

"Dělali jsme dost opatření - v rámci legislativy a personálního obsazení jsme dělali maximum možného," dodal současný první místopředseda lidovců. Státní podnik Lesy ČR byl za něj personálně posílen, zmenšily se revíry, aby lesní pracovníci mohli lépe sledovat kvalitu porostů. Toto a další opatření, například zvýšená instalace otrávených lapačů na kůrovce, podle něj stála stamiliony korun. Navíc přestaly státní podniky těžit dřevo podle plánů těžby, ale začaly těžit pouze kalamitní dříví.

"Překvapuje mne, že přichází nějaká kritika, navíc půl roku po fungování vlády se vzbudili pánové," dodal. Svého nástupce Jiřího Milka (za ANO) upozorňoval na to, že lesnické problémy se musí řešit prioritně, dodal. "Nepamatuji si, že by pan ministr za poslední tři měsíce něco udělal - ani nebyl na vedení Lesů ČR," řekl Jurečka. Poprvé podle něj přijel Milek na jednání vedení státní podniku až nyní v pondělí po odvolání generálního ředitele podniku Daniela Szóráda. Tehdy pověřil řízením podniku Tomáše Pospíšila.

Zdroj: ČTK

Redakce

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)