Vytisknout stránku

Lesy v návrhu programového prohlášení vlády

V aktuálním návrhu programového prohlášení vlády ANO a ČSSD, které v plném znění přineslo 11. května 2018 ČTK lze nalézt zmínku také o lesním hospodářství. Vláda chce například garantovat nezcizitelnost státního podniku Lesy ČR, posílit ochranu lesů či vytvořit jednoznačnou koncepci státní lesnické a myslivecké politiky.

Lesnictví v tématech resortu zemědělství

Vláda hodlá garantovat nezcizitelnost Budějovického Budvaru n.p., podniků Povodí a Lesy České republiky. Praktickými opatřeními chce vláda posílit ochranu lesů, především jehličnatých, které jsou v současné době vážně ohroženy dopady klimatických změn. „Vytvoříme dlouhodobou a jednoznačnou koncepci státní lesnické politiky a také myslivecké politiky, které budou naplňovat jak potřeby státu, jeho občanů, tak průmyslu a zemědělství na něj navázaných, a to v symbióze s kulturní krajinou, přírodou, přirozenou obnovou lesů. Hlavním nositelem této strategie bude Ministerstvo zemědělství a jeho prostřednictvím podnik Lesy ČR a Ústav pro hospodářskou úpravu lesů," uvádí návrh programového prohlášení vlády.

K dalším směrům patří i důsledné trvání na efektivním využívání dřevní hmoty s podporou českého zpracovatelského průmyslu a pokračování podpory rozšiřování lesních pozemků zalesňováním zemědělsky nevyužitelných ploch.

Lesnictví v oblasti životního prostředí

K hlavním prioritám v oblasti životního prostředí patří opatření proti suchu a snaha o zadržení vody v krajině, které je v prohlášení považováno za věc nejvyššího veřejného zájmu. „Proto budeme pokračovat v podpoře účinných přírodě blízkých vodohospodářských opatření. Finančně podpoříme a zjednodušíme povolovací proces při obnově nebo vybudování tisíců menších vodních nádrží v krajině, stovek nových zdrojů pitné vody pro obyvatele," uvádí vládní prohlášení v kapitole životního prostředí.

Do všech oblastí ochrany životního prostředí chce vláda promítnout nutnou ochranu biologické rozmanitosti a prověřit možnosti rozšíření území se zvýšenou ochranou jako genetické banky pro budoucnost.
V oblasti životního prostředí se vláda chce zasadit i o ekologicky vhodné řešení nedostatečné druhové a věkové diverzifikace a kalamitních stavů v lesích.

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)