Vytisknout stránku

Projekt “Biodiverzita SK-CZ“ spojuje české a slovenské lesníky

Oživení horských luk a sledování významných lučních a lesních biotopů je cílem společného československého projektu, na kterém se ve Strážovských vrších v Bílých Karpatech podílí státní podniky Lesy České republiky a Lesy Slovenskej republiky.

Vlárský průsmyk, místo realizace projektu. Foto: Lesy ČR

Na projekt realizovaný v letech 2018 a 2019 za více než 775 tisíc EUR přispívá Evropská unie bezmála 659 tisíci eur.

Na zlepšení životního prostředí je zaměřený přeshraniční projekt „Společně za posílení a ochranu biodiverzity v Strážovských vrších v Bilých Karpatech". Obnovou, zachováním a ochranou biologické rozmanitosti neboli biodiverzity se zabývají na Lesní správě v Luhačovicích a na Slovensku kolegové z Odštěpného závodu Trenčín. Jde jim o zachování druhů a biotopů v oblasti Vlárského průsmyku na území Zlínského a Trenčianského kraje a dále také v Strážovských vrších v katastrálních územích Kšinná, Uhrovec a Omastiná.

„Vysadíme jedli a dub a změníme tak druhovou skladbu lesních porostů. Společně obnovujeme a zachováváme horské luční biotopy a odstraňujeme nevhodnou vegetaci," uvedl Martin Hromádka, specialista ochrany přírody Lesů ČR. Lesníci vysadí také plodonosné, ovocné i méně časté nehospodářské dřeviny. Mladé lesní porosty, zejména dřeviny přimíšené a vtroušené, například javory, jilmy, jedle, ale i buky, lesníci chrání proti ohryzu a loupání zvěří. „Vybudují se také nádrže, které zadrží vodu v krajině, a postaví se přikrmovací zařízení pro zvěř," uvedl Martin Pavlíček, ředitel krajského ředitelství Lesů ČR ve Zlíně. Projekt je spojený i s monitoringem savců a lučních společenstev. Na přeshraničním chodníku budou o projektu informovat tabule, na exkurzích a konferencích se setkají odborníci i laici.

Podle TZ LČR, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)