Vytisknout stránku

Protesty proti stavbě pilařského závodu v Rumunsku

Více než 200 lidí se zúčastnilo 15. ledna 2014 v rumunském kraji Covasna protestního shromáždění proti rozhodnutí místního úřadu, který schválil stavbu nového pilařského závodu firmy Schweighofer Holzindustrie v Reci. Město leží v kraji Covasna v jihovýchodní části Karpat severovýchodně od Brašova.

Pilařská firma sice slibuje, že výstavbou závodu vytvoří přes 650 nových pracovních sil, ale místní občané se obávají devastace okolních lesů. Dalším z důvodů je obava místních pilařů z budoucí konkurence, zejména malé pily se oprávněně obávají o svou existenci.

Protesty byly vyvolány organizací na ochranu životního prostředí „Indigo“. Podle jejich názoru by se mělo rozhodnutí úřadů opírat o souhlas místního obyvatelstva se stavbou nové pily. Žádají tedy úřady, aby povolení stavby vzaly zpět.

Pilařský závod firmy Schweighofer Holzindustrie v Reci má mít kapacitu pořezu 800 000 m3 ročně. Více než 80 % vyrobeného řeziva bude určeno pro asijský trh, především pro Japonsko a Čínu. Výše investice dosáhne 150 milionů eur.

Podle www.ihb.de, red.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)