Vytisknout stránku

SVS nařizuje myslivcům na Zlínsku prohledání zamořené oblasti

Státní veterinární správa (SVS) vyhlásila 22. března 2018 nová mimořádná veterinární opatření související s výskytem afrického moru prasat (AMP) u divočáků na Zlínsku. Dokument nařizuje všem uživatelům honiteb v zamořené oblasti provést v následujících 30 dnech důkladnou prohlídku všech užívaných honebních pozemků zaměřenou na vyhledávání uhynulých divočáků.

Za provedení této povinnosti bude uživatelům honiteb hospodařícím v této lokalitě vyplacena Ministerstvem zemědělství (MZe) náhrada, na kterou je vyčleněno cca 7,5 milionu Kč.

SVS po celou dobu výskytu AMP na území České republiky zdůrazňuje, že jedním z nejdůležitějších instrumentů k účinnému boji proti nákaze je včasné vyhledávání a likvidace těl uhynulých prasat divokých.

„S příchodem jara nastávají příznivé podmínky pro pohyb v terénu a důsledné prohlídky revírů. Zároveň přichází období, kdy může opět docházet k výraznějším přesunům populací prasat divokých, čímž opět roste riziko šíření nákazy. Proto chceme myslivce motivovat k intenzivnímu hledání uhynulé divočáků," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Před provedením prohlídky budou myslivecké spolky muset nejméně dva pracovní dny předem informovat Krajskou veterinární správu pro Zlínský kraj (KVS) o jejím termínu, místě srazu jejích účastníků a dodat telefonický kontakt. O provádění prohlídek budou muset vést evidenci. Po předložení informací o uskutečnění prohlídek KVS, která je zkontroluje, budou moci myslivecké spolky žádat ministerstvo zemědělství o platbu ve výši 150 Kč za hektar. Rozloha zamořené oblasti je přibližně 50 000 hektarů. V této věci proběhlo ve středu 21. března jednání KVS s uživateli honiteb v zamořené oblasti, s nimiž bylo vše podrobně projednáno. SVS připomíná, že v případě nalezení a nahlášení uhynulého kusu má úspěšný nálezce nárok na nálezné ve výši 5000 Kč.

Reportáž České televize k tomuto tématu najdete zde.

V případě, že při prohlídce dojde k nalezení těla prasete divokého, je zakázáno s ním manipulovat do příjezdu přivolaného veterinárního inspektora KVS. Odvoz a likvidaci těla zabezpečí asanační podnik MAT, spol. s. r. o., Otrokovice.

Intenzita nálezů uhynulých kusů je v posledních týdnech výrazně nižší, než v průběhu minulého roku. Důvodem je výrazné snížení populace černé zvěře v zamořené oblasti. Od 1. února 2018, kdy došlo k jejímu zmenšení, byl AMP prokázán u dvou uhynulých kusů a tří ulovených divočáků ve vysoce rizikové oblasti. Ve stejném období bylo nalezeno 26 uhynulých jedinců. Lovci v zamořené oblasti během těchto necelých dvou měsíců ulovili celkem 244 divočáků.

Podle TZ SVS, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)