Vytisknout stránku

MZe zastavilo veškeré úmyslné těžby smrku a borovice u LČR

Podle předběžných odhadů Ministerstva zemědělství může rozsah polomů způsobených vichřicí 17. a 18. března přesáhnout 1 mil. m3. MZe proto 22. 3. 2018 zastavilo  do odvolání úmyslné těžby u Lesů ČR a to včetně těžeb výchovných. Současně požádalo vedení příslušných resortů o uplatnění obdobného postupu v ostatních lesích ve vlastnictví státu. S výzvou k zastavení úmyslných těžeb se zároveň obrací na nestátní vlastníky lesů v ČR.

V průběhu víkendu 17. a 18. března způsobil vítr škody na lesních porostech v rozsahu, který podle aktuálních odhadů může celorepublikově přesáhnout 1 mil. m3 dříví. Tato větrná kalamita přichází v době, kdy kvůli nepřístupnosti lesů v horských a podhorských oblastech nebylo možné zpracovat následky kalamit z loňského roku a za situace, kdy trvá dlouhodobé zahlcení trhu se dřevem přebytkem kalamitní hmoty. Stav, ve kterém se lesní hospodářství nachází na konci prvního čtvrtletí letošního roku, ještě před vstupem do vegetační sezóny a jarním rojením kůrovce, je podle MZe mimořádně nepříznivý pro další vývoj zdravotního stavu lesů v letošním roce.

Ministerstvo zemědělství proto 22. 3. 2018 z pozice zakladatele státního podniku Lesy České republiky, s. p., požádalo jeho vedení o okamžité zastavení jiných než nahodilých těžeb smrku a borovice, a to ve všech lesích, v nichž státní podnik vykonává právo hospodařit. Zároveň požádalo o optimalizaci dodavatelsko-odběratelských vztahů tak, aby dostupné vlastní i smluvní zpracovatelské kapacity, jimiž státní podnik disponuje, byly v maximální míře nasazeny na včasné zpracování nahodilých těžeb. Platnost tohoto opatření byla stanovena s okamžitou účinností, a to až do odvolání ze strany zakladatele.

Čtěte také:
LČR zastavují úmyslné těžby, těžit se bude jen kalamitní dříví
V souvislosti s víkendovými větrnými kalamitami zastavily VLS plánované těžby

O obdobný postup v ostatních státních lesích (mimo působnost MZe) požádalo MZe zároveň Ministerstvo obrany, pokud jde o státní podnik Vojenské lesy a statky ČR, s. p., a Ministerstvo životního prostředí, pokud jde o lesy na území národních parků a národních přírodních rezervací.

MZe se tímto zároveň obrací na všechny nestátní vlastníky lesů s naléhavou žádostí, aby za současné kalamitní situace a přebytku dříví na trhu v maximální možné míře omezili provádění úmyslných těžeb na svých majetcích, a umožnili tím využití omezených zpracovatelských kapacit na likvidaci následků kalamit.

MZe zároveň vlastníky lesů upozorňuje na povinnost přednostního zpracování kalamitního dříví ve lhůtách zamezujících dalšímu šíření škůdců v souladu s ustanovením § 33 odst. 1 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích: "Vlastník lesa je povinen přednostně provádět těžbu nahodilou tak, aby nedocházelo k vývinu, šíření a přemnožení škodlivých organismů. Pokud by v důsledku těžby nahodilé vznikla souvislá holina o výměře větší než 0,2 ha, je vlastník lesa povinen oznámit provádění takové těžby nahodilé alespoň 14 dnů předem orgánu státní správy lesů. Tato lhůta neplatí při provádění opatření podle § 32 odst. 1 písm. a) a odst. 2."

Podle tiskové zprávy MZe, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)