Vytisknout stránku

Na vodohospodářské projekty letos LČR vyčlenily 300 milionů korun

Lesy ČR spravují i drobné vodní toky – nádrže, potoky a bystřiny. Letos chtějí do jejich obnovy, údržby i nových staveb vložit přes 300 milionů korun.

Foto: Nádrž Lišný po opravě (archiv Lesů ČR)

Loni podnik například obnovil na Znojemsku pět vodních nádrží na 6,3 hektarech. Stavby za více než jedenáct milionů korun bez DPH trvaly rok, skončily loni v říjnu.

U čtyř historických nádrží - Tvarůžek, Pod Tvarůžkem, Lechovice a Višňové podnik obnovil těleso hráze a vypouštěcích a bezpečnostních objektů i jejich retenční prostor. Ve špatném technickém stavu byla i novodobá vodní nádrž Lišný. „Opravili jsme zemní hráz i výpustný objekt, stabilizovaly se svahy, zátopu už nezanáší sedimenty a nezarůstá orobinec," řekl Pavel Hopjan, vedoucí správy toků, oblast povodí Dyje, z podniku Lesy ČR. Současně se vytvořily také izolované vodní tůně. „V nich se mohou rozmnožovat a žít obojživelníci a bezobratlí živočichové a mohou na nich hnízdit i některé druhy vodního ptactva," pokračoval Hopjan.

Projekt zlepšil odtokové poměry i vodní režim v lese a jeho mikroklimatické podmínky. V době klimatické změny, kdy je aktuálním tématem zadržení vody v krajině, tedy nyní naplňuje obnovené vodní nádrže 73 470 m3 vody. Poslouží kromě jiného k napájení lesní zvěře a případně také jako zdroj vody při hašení požáru.

Podle TZ LČR, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)