Vytisknout stránku

V Českém lese se několikanásobně zvětší bezzásahové území

V chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český les se několikanásobně zvětší území zanechané přirozenému vývoji bez vlivu člověka. Město Domažlice po dohodě se státní Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) vytvoří ve svých lesích bezzásahové území o 140 hektarech.

Foto: www.dumprirody.cz

Dosud bylo v Českém lese jen asi 20 hektarů bezzásahového území. 

AOPK uzavřela s Domažlickými městskými lesy dohodu, že bez zásahů budou ponechány části lesů v národní přírodní rezervaci Čerchovské hvozdy, v přírodní rezervaci Smrčí a dalších porostech CHKO Český les. Pro obecní lesy to znamená omezení hospodaření, za což ale dostane od státu finanční náhrady. Dohoda platí na deset let.

"Jedinečné lesy ve vrcholových partiích Českého lesa ukazují, jak pestré byly zdejší lesy v minulosti. V lesích rostou stromy různého druhu i stáří, ponechávány jsou staré a doupné stromy, zlomy a vývraty," sdělil Tomáš Peckert z AOPK, který je ředitelem správy CHKO Český les. Zmíněná oblast je podle něj také domovem rysa ostrovida a řady vzácných ptáků. "Uzavřená dohoda nám dává jistotu, že tomu tak zůstane i nadále," doplnil.

Dohoda se státem navazuje podle radnice na dlouhodobou spolupráci CHKO s městem. "Se správci chráněné krajinné oblasti Český les společně obnovujeme přirozenou skladbu lesů a extenzivní sady, pořádáme akce pro veřejnost," uvedl ředitel Domažlických městských lesů Jan Benda.

"Je to vůbec první veřejnosprávní dohoda, kterou státní ochrana přírody a samospráva uzavřely," oznámil ředitel AOPK František Pelc. Doposud bylo v CHKO Český les zhruba 20 hektarů bezzásahového území, určeného před dvěma lety dohodou agentury se soukromou společností Kolowratovy lesy. Celkem má CHKO Český les rozlohu kolem 47 000 hektarů a Domažlické městské lesy hospodaří se zhruba 3800 hektary lesního majetku.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)