Vytisknout stránku

Lesnická práce spouští nový portál s lesnickými judikáty

Nakladatelství Lesnická práce, s.r.o., připravilo ve spolupráci s odborníky na lesnické právo nový portál www.lesnickejudikaty.cz, na kterém jsou na jednom místě přehledně publikovány aktuální soudní rozhodnutí s vazbou na lesnictví včetně stručného shrnutí obsahu judikátu.

Řada vlastníků lesa, lesnických společností, ale i obcí se účastní soudních jednání a často nemá k dispozici soudní rozhodnutí, která byla učiněna v obdobných případech. Některá soudní rozhodnutí jsou veřejně přístupná, ale problémem je, že některá jsou uveřejněna pouze v právních informačních systémech či hůře vyhledatelných databázích. To může představovat značnou nevýhodu pro lesnické subjekty, které nemají potřebné znalosti dřívějších soudních rozhodnutí. Navíc může být pro lesníky poměrně obtížné vyhledávat rozhodnutí v nejrůznějších právních informačních databázích.

Pro mnoho zejména menších vlastníků lesů, lesnických firem či živnostníků může tak být portál nástrojem, fíky němuž se v některých sporech můžou zorientovat a dále postupovat.

„V práci justice lze předpokládat kontinuitu a předvídatelnost rozhodování. Soudy by se měly jen velmi zřídka odchylovat od vlastní rozhodovací praxe, a když se odchýlí, tak to musí důvěryhodně vysvětlit. Hlavním záměrem webu proto je umožnit všem zájemcům volný přístup k vybrané soudní judikatuře, která se týká lesnictví," říká jeden ze spoluautorů portálu, právník Martin Cempírek.

Prohlédněte si nový portál www.lesnickejudikaty.cz.

Portál lesnickejudikaty.cz vznikl na základě prvotního impulzu ředitele státního podniku VLS ČR Josefa Vojáčka.

Judikáty jsou na portálu strukturovány do několika kategorií dle oblastí, kterých se týkají. Dále jsou členěny dle právních předpisů a instancí. Zároveň je možné na portálu využít fulltextové vyhledávání podle klíčových slov. Judikáty budou do databáze postupně přibývat a v plánu je i rozšíření samotných kategorií.

„Věřím, že portál lesnickejudikaty.cz přispěje k lepší informovanosti a orientovanosti lesníků v leckdy poměrně složitých právních otázkách. Budeme velmi rádi za tipy na další zajímavé oborové judikáty, které jsme připraveni na portál průběžně doplňovat," říká další ze spoluautorů projektu Jan Příhoda z Lesnické práce, s.r.o.

Redakce

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)