Vytisknout stránku

LČR chtějí přitáhnout lidi do oboru, učňům dají stipendia

Státní podnik Lesy České republiky chce pomoci řešit nedostatek pracovníků v lesnictví poskytnutím prospěchových stipendií žákům lesnických učilišť. Stipendium 1500 korun měsíčně by mělo žáky motivovat k vyučení v lesnickém oboru.

V lesnictví nyní chybí tisíce dělníků. Chybí kvalifikovaní operátoři těžebních strojů, dřevorubci, lidé na odvozní soupravy i dělníci na pěstební práce a školkařství.

Stipendijní program Lesy ČR spustí od února a pro letošní rok na něj vyčlenily přes dva miliony korun. Výše nákladů podniku na stipendium se může v dalších letech měnit. Záležet bude na počtu žáků, kteří je získají. Od září 2018 podnik počítá s podporou až 120 učňů.

Ve státních, soukromých i jiných lesích často manuálně pracují lidé bez odborného vzdělání. "Stipendium může mladé lidi motivovat, aby se jich v lesnickém oboru vyučilo více než dnes. Získají odbornost a později dobré uplatnění," uvedl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Lesy ČR zatím lesnické školství podporovaly nabídkou praxí, stáží, finančními dary či účastí na výuce.

Prospěchové stipendium budou moci získat žáci druhých a třetích ročníků lesnických učňovských škol v celé ČR. Získají ho budoucí lesní mechanizátoři, dělníci, opraváři lesnických strojů i ti, kteří se zabývají harvestorovými technologiemi na těžbu dřeva. "Podmínkou získání stipendia je prospěch z odborných předmětů do průměru 2,5. Dále bezproblémové chování i školní docházka, o letních prázdninách dvoutýdenní práce v lesnictví a minimálně dvouleté působení v oboru po skončení školy," řekla vedoucí personálního odboru Lesů ČR Šárka Matějíčková.

Žákům prvních ročníků Lesy ČR od září 2018 jednorázově poskytnou 1500 korun na ochranné pracovní pomůcky. "Podpoříme i rozšíření kvalifikace v oboru, tedy například získání řidičských průkazů či evropských certifikátů pro práci s motorovou pilou. Absolventům také pomůžeme s pracovním uplatněním v oboru," uvedla Matějíčková.

V roce 1990 v lesnictví pracovalo na dělnických pozicích 58.000 lidí. Nyní je v zaměstnaneckém poměru v lesnictví na dělnických pozicích přibližně 13.000 lidí, další tisíce v lesích pracují jako živnostníci. Chybějící české pracovníky mnohdy nahrazují zahraniční dělníci z východoevropských zemí. To s sebou nese i negativa. Řadu případů zaměstnávání cizinců v minulých letech řešila policie, a to kvůli jejich zneužívání a vykořisťování.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)