Vytisknout stránku

LČR posunuly podání nabídek do náhradního tendru na 5. ledna

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) posunul termín pro podání nabídek do čtyřmiliardového náhradního tendru na lesnické práce a těžbu dřeva ze 3. na 5. ledna. Důvodem posunutí bylo poskytnutí dodatečných informací a vysvětlení k zadávací dokumentaci.

Náhradní tendr podnik vypsal v polovině listopadu na jednotkách, na nichž mu lesnické firmy předčasně vypověděly smlouvy, které se staly ztrátovými v důsledku lesních kalamit. Nové smlouvy by se měly uzavírat v březnu.

Celkem jsou v tendru soutěže o 109 zakázek na lesní práce, souhrnný objem dřeva k těžbě je asi 8,7 milionu metru krychlových. Mezi 109 zakázek podnik zahrnul i tři zrušené zakázky z aktuálně hodnoceného pětiletého tendru 2018+.

Firmy Lesům ČR začátkem října vypověděly 76 procent kontraktů na lesnické práce, prodej dřeva a těžbu. Z celkem 127 dotčených územních jednotek ke konci letošního roku skončí smlouvy na 96. Do nalezení nových partnerů Lesy ČR na dotčených jednotkách zajistí těžbu zejména prostřednictvím veřejných aukcí.

Možnost ukončit smlouvy bez sankce k 31. prosinci 2017 daly Lesy ČR firmám na základě usnesení vlády z 25. září. Firmy se tak mohly zbavit pro ně ztrátových dlouhodobých smluv. Ztráty začaly firmy vykazovat, když kvůli nadbytku dřeva na trhu z větrných a kůrovcových kalamit začaly klesat ceny dřeva. Firmy přitom musely při platbách Lesům ČR vycházet z cen, které nabídly v soutěžích v minulých letech v době stability cen. Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) k tomu dříve uvedl, že kdyby Lesy ČR trvaly na smlouvách, mohlo by to mnoho firem přivést do existenčních problémů s velkými dopady na zaměstnanost a stabilitu sektoru. Odhad ztrát z ukončených smluv pro Lesy ČR státní podnik ani ministerstvo dosud neuvedly.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)