Vytisknout stránku

Evropské státy souhlasily s pětiletým prodloužením licence herbicidu glyfosát

Zástupci členských zemí Evropské unie souhlasili s návrhem Evropské komise na pětileté prodloužení licence herbicidu glyfosát. Ta by jinak skončila k 15. prosinci tohoto roku. S prodloužením licence souhlasilo osmnáct členských států. Česká republika, stejně jako klíčové Německo a Velká Británie prodloužení licence podpořily.

O prodloužení licence kontroverzního pesticidu se v Bruselu jednalo několikrát. Evropská komise rozhodnutí přivítala. Kritizoval ho naopak místopředseda výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu Pavel Poc z ČSSD nebo sdružení Přátelé Země.

Chemická látka glyfosát je nejrozšířenějším herbicidem na světě. Glyfosát je například součástí Roundupu, tedy prostředku na ochranu lesa.

Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny je glyfosát pravděpodobně karcinogenní. Za neškodný ho ale považuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA).

Evropská komise před časem navrhla prodloužit licenci glyfosátu o dalších deset let. Europoslanci v říjnu ale schválili většinou 355 hlasů nezávaznou rezoluci, ve které požadují úplný zákaz používání látky do konce roku 2022.

MZe chce v ČR snižovat používání glyfosátu, zvažuje zákaz neprofesionálního používání i předsklizňové aplikace

Ministerstvo zemědělství připravuje návrhy na omezení použití této účinné látky. V současnosti analyzuje možnosti, jaké může v rámci evropských pravidel využít. „I přes prodloužení licence chceme snižovat používání glyfosátu. Změny, které tomu pomohou, zapracujeme do nyní připravované aktualizace Národního akčního plánu k bezpečnému používání pesticidů v ČR. Z konkrétních opatření v úvahu připadá například úplný zákaz neprofesionálního využití glyfosátu nebo omezení četnosti aplikace na stejném pozemku," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Jednou z variant omezení využití glyfosátu je úplný zákaz jeho používání jinak než jako herbicidu včetně jakékoliv předsklizňové aplikace. Zemědělci jej nyní používají pro tzv. desikaci, tedy předčasné ukončení vegetace před sklizní. „Předsklizňové aplikace mohou být problematické kvůli krátké časové lhůtě do sklizně, rezidua pesticidů se pak mohou objevovat v potravinovém řetězci. Případný zákaz by se ale musel vztahovat na všechny účinné látky používané k desikaci, jinak hrozí, že by se glyfosát nahrazoval látkami, které mohou znamenat ještě větší riziko," uvedl ministr Jurečka.

Další návrh omezení počítá s tím, že by glyfosát mohli aplikovat pouze proškolení profesionální pracovníci, kteří vedou evidenci jeho použití. MZe zvažuje i zákaz používání glyfosátu v intravilánu obcí a na místech navštěvovaných veřejností. V zemědělství by mohl být glyfosát využíván pouze cíleně na ohniska vytrvalých plevelů (pýr, pcháč a další) namísto plošné aplikace.

Za posledních 6 let se podařilo omezit používání pesticidů v ČR celkově o 8 %. U glyfosátu je loňská spotřeba v porovnání s rokem 2012 o zhruba 309 tisíc litrů (téměř o 30 %) menší.

Podle TZ Mze (29. 11. 2017)

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)