Vytisknout stránku

Podle zastupujícího ředitele NP Šumava nepotřebuje zvláštní zákon

Pověřený šéf NP Šumava Pavel Hubený je přesvědčen, že park nepotřebuje speciální zákon, o který usilují někteří senátoři a některé obce. Zákon o ochraně přírody a krajiny podle něj stačí. Kritici ale poukazují na to, že Šumava potřebuje jasná pravidla. Podle Hubeného jsou už nyní pevně stanovena, nesmějí se však porušovat a obcházet.

Hubený vedl 20 let Chráněnou krajinou oblast Šumava. Ostře sledovaného postu v národním parku se ujme 2. května. Konkurz na nového ředitele se má vyhlásit do roka.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ke konci dubna odvolal šéfa parku Jiřího Mánka. Důvodem byly nejen neshody ohledně způsobu řízení instituce, ale i to, že končící vedení podle Brabce v několika případech překročilo zákon. To prokázal i soud. "Myslím, že pan ministr ve mně vidí záruku, že se to nebude opakovat. Tu já mu chci dát,"řekl v rozhovoru pro ČTK Hubený. Jak dlouho ve funkci setrvá, neví. Myslí si ale, že jeho mandát v instituci s téměř 300 zaměstnanci nepřesáhne dočasný plán péče, který je na tři roky. Od roku 1991 se v parku vystřídalo deset ředitelů.

Brabec ČTK řekl, že chce mít na ředitele své resortní organizace větší vliv než nějaká podnikatelská skupina. Narazil tím na různé snahy regionálních podnikatelů, jež podle médií ovlivňovali poslední dva ředitele mimo jiné i ve snaze získávat lukrativní šumavské pozemky.

Líbil se vám článek?
(2 hlasů)