Vytisknout stránku

První odhady následků orkánu Xavier v Polsku

Necelé dva měsíce po orkánu století polské lesy postihla na začátku října nová kalamita v podobě bouře Xavier. V jihozápadní části Velkopolska způsobil podle prvních odhadů škody na přibližně 140 tis. m3 dříví. Vichřice se pohybovala nad jihozápadní částí Velkopolska, silný vítr přešel oblastí mnoha nadlesnictví poznaňského regionálního ředitelství, přičemž lámal a vyvracel stromy.

Foto: Archiwum Nadleśnictwa Włoszakowice.

Nejvíce utrpělo nadlesnictví Włoszakowice, kde jsou ohromné ztráty. V průběhu několika hodin bylo zničeno mnoho jednotlivých stromů a porostních částí. „30 tisíc m3 dříví je na naše podmínky velmi mnoho, je to téměř jedna třetina našeho ročního plánu těžby. Předpokládám, že následky orkánu budeme odstraňovat do jara následujícího roku," uvedla Anna Barycza, specialistka na těžbu dříví z nadlesnictví Włoszakowice.

Škody přesahující 10 tis. m3 dříví byly zaznamenány nadlesnictvích Góra Śląska, Karczma Borowa, Krotoszyn, Piaski a Przedborów. Škody přesahující 5 tis. m3 dříví v nadlesnictvích Antoni, Jarocin, Konstantynowo, Kościan, Syców a Taczanów.

Ztráty byly zaznamenány i na území jiných regionálních ředitelství. Ve střední a jižní části regionálního ředitelství polských státních lesů Štětín byly první škody odhadnuty na přibližně 231 tis. m3 vývratů a zlomů na ploše přibližně 10 000 ha, přičemž výměra porostů určených ke smýcení je odhadována na 40 ha. Ve štětínském regionálním ředitelství nejvíce utrpěly nadlesnictví Mieszkowice, Chojna, Ośno Lubuskie,
Sulęcin, Rzepin a Dębno. Orkán Xavier poškodil také porosty v nadlesnictví Zielone Górze, kde je mnoho vývratů a zlomů.

Lesníci z oblastí poškozených orkánem vyzývají turisty, houbaře a další návštěvníky lesa, aby nevstupovali do lesů zasažených vichřicí. Poškozené, polámané, zavěšené a nebezpečně nakloněné stromy se mohou zřítit. V korunách stromů leží rovněž mnoho nalomených větví, které mohou i při nevelkých poryvech větru spadnout na zem.

Autoři:
Rafał Śniegocki, Marek Wąsowicz, regionální ředitelství polských státních lesů v Poznani
Józef Nizio, Rafał Brudziński, regionální ředitelství polských státních lesů ve Štětíně

Podle www.lasy.gov.pl

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)