Vytisknout stránku

Vichřice Herwart v ČR pravděpodobně poškodila téměř 3 miliony kubíků dříví

Podle odhadů, které se v průběhu týdne stále zpřesňují bude s velkou pravděpodobností v České republice poškozeno téměř 3 miliony kubíků dříví. Odhad vychází z dopočtu údajů uveřejněných Lesy ČR a VLS ČR, které obhospodařují více než polovinu lesů v ČR.

Odhady dopadů vichřice Herwart u Lesů ČR a VLS ČR se zatím zastavily na 1,5 mil. m3. Vzhledem k tomu, že tito státní vlastnící obhospodařují 52 % procent lesů v ČR, atakuje celorepublikový odhad 3 miliony kubíků.

Lesy ČR

Podle prvních odhadů bylo poškozeno 1,4 milionu kubíků v lesích spravovaných podnikem Lesy ČR.

Nejvíce jsou postižené lesy v Karlovarském kraji, odhadem 275 tisíc m3 dříví. Jde o všechny horské lokality. „Stromy se stále lámou a padají, další leží přes cesty a ještě jsme se všude nedostali," popsal situaci krajský ředitel Lesů ČR z Karlových Varů Miroslav Rozner.

Obdobný problém mají lesníci na Vysočině, kde je odhadem poškozeno 210 tisíc m3 dříví. U Nového Města na Moravě je to asi 85 tisíc stromů. „Okolí Nového Města hodně navštěvují turisté. Nikoho však do lesů teď nezveme, je to opravdu nebezpečné. Zavalené jsou i lesní cesty, na zemi leží tisíce stromů, mnohé se zaklesly v koruně dalších, a tím jsou ještě nebezpečnější," varuje krajský ředitel Lesů ČR z Jihlavy Jan Sovák.

Na většině území se jedná o roztroušenou kalamitu s poškozením porostních stěn. Plošná kalamita postihla nejvíce východní část Krušných hor.

VLS ČR

Nedělní větrná kalamita způsobila v šesti lokalitách ve správě Vojenských lesů a statků ČR podle prvotních odhadů škody okolo 120 tisíc kubíků dříví. Stejně jako při srpnové větrné smršti jsou nejvíce poškozeny lesní pozemky okolo vojenských újezdů Libavá na Olomoucku a Boletice na Šumavě.

Nedělním větrem byly poškozeny u VLS především smrkové porosty, v převážné míře se však jedná o rozptýlené škody. Proto VLS budou prvotní odhady dále upřesňovat, lesníci však zatím podle informací z terénu nepředpokládají, že přerostou konsolidovaný objem 150 tisíc kubíků.

Nejvíce problémů přitom vítr u Vojenských lesů a statků napáchal na Libavé na Olomoucku. Divize VLS v Lipníku nad Bečvou zde hlásí škodu v rozsahu 45 tisíc metrů krychlových dříví. Z Horní Plané na Šumavě, která spravuje vojenský újezd Boletice, pak hlásí polomy v objemu kolem čtyř desítek kubíků. Obě tyto lokality patřily přitom v rámci VLS k nejpostiženějším také během srpnových větrných poryvů.

Zpracování kalamity Vojenské lesy a statky předpokládají do konce března 2018.

NP Šumava

Polomy, které způsobila víkendová vichřice Herwart na území Národního parku Šumava, jsou podle prvních odhadů lesníků Správy v objemech do 50 tisíc metrů krychlových. Nejvíce vyvrácených stromů je přitom v nejjižnější části Národního parku v okolí Stožce.

„V oblasti Stožce a Nové Pece leží odhadem 20 tisíc metrů krychlových polomů. První odhady lesníků z Kvildska a Borovoladska pak hovoří o 10 tisících metrech krychlových. Celkově v lesích Správy Národního parku Šumava způsobila vichřice polomy v objemu zhruba 48 tisíc kubíků," informuje mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

NP České Švýcarsko

Správa národního parku předběžně odhaduje, že následkem vichřice spadlo 5000 krychlových metrů dřeva. Škody v lesích národního parku jsou rozsahem srovnatelné s orkánem Kyrill v roce 2007.

KRNAP

Na 14 tisíc kubíků padlého dřeva počítají lesníci Správy Krkonošského národního parku škody po víkendové vichřici. „Na území národního parku za sebou zanechala řadu vyvrácených stromů. Škody jsou větší s ohledem na podmáčenou půdu po vydatných deštích. Mnohé ze stromů jsou padlé přes lesní cesty," konstatoval mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Kraje

V pražských lesích napáchala vichřice největší škody v Kunratickém lese, kde vyvrátila 150 metrů krychlových dřevin. Druhou nejpostiženější byla Modřanská rokle se 120 metry krychlovými.

Obce

Karlovy Vary vyhlásily zákaz vstupu do některých lázeňských lesů. Nedělní vichřice způsobila rozsáhlé polomy. Zákaz bude trvat nejméně měsíc, řekl náměstek primátora Čestmír Bruštík.
"Jde o oblast Linhart, Vítkovka a Kolovák. Spadlo tam asi 6 000 kubíků dřeva, což je asi třetina roční produkce dřeva. Teď nastupuje firma, kterou máme nasmlouvanou, a začne likvidovat následky, aby se mohl obnovit vstup do lesa," uvedl Bruštík. Dodal, že město předá informaci provozovatelům lázeňských zařízení, aby upozornili klienty, že by jim mohlo v lesích hrozit nebezpečí.

Lidé na základě zákazu nesmějí do chrudimských lesů, tam orkán poškodil asi 400 metrů krychlových dřeva. Škodu jednatel společnosti Městské lesy Chrudim Zdeněk Odvárka odhadl na 450.000 korun.

Správa lesů města Ústí nad Orlicí varuje návštěvníky lesů na Andrlově chlumu, aby tam chodili pouze po vyznačených cestách. Podle prvotních odhadů tam orkán poškodil 200 metrů krychlových dřeva.
Místo hajného, který běhá se sprejem, nám místo těžby vyznačila příroda," řekl po řádění nedělní vichřice ředitel hradeckých Městských lesů Milan Zerzán s dodatkem, že větrný poryv poničil stromy v objemu zhruba čtyři tisíce kubíků dřeva, což je asi jedna čtvrtina roční těžby. „V penězích se dá říct, že vichr pokácel dřevo v hodnotě zhruba šesti milionů korun," informoval Milan Zerzán.

Lesní družstvo obcí se sídlem v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku spravuje 5700 hektarů lesů, ročně z nich těží kolem 40 000 metrů krychlových dřeva. "Roční těžbu máme na zemi, zhruba dvojnásobek toho, co bylo před deseti roky po Kyrillovi," řekl Svoboda po prvních prohlídkách porostů. Kde byla mokřejší půda, jsou stromy vyvrácené, na sušších pozemcích přelámané. V lesích je pořád nebezpečno. "Počítáme s tím, že požádáme státní správu o zákaz vstupu lidí do lesů," uvedl.

"Lesy utrpěly hodně," potvrdil Karel Klíma, prokurista Lesního družstva obcí Měřín na Žďársku. Rozsah polomů se podle něj zatím určit nedá. "Z toho, co vidím, odhaduji, že to bude asi obnášet minimálně polovinu roční těžby," uvedl. Spolu s kůrovcovou kalamitou to je podle něj pro lesníky vražedná kombinace. "Poslední takovou větší pohromu jsme měli při orkánu Kyrill, ale v té době nebyl takový přetlak dříví na trhu," podotkl. Družstvo se stará skoro o 1000 hektarů lesů a zhruba stejně velkou rozlohu obecních lesů má v odborné správě.

Poničené jsou také lesy na Pelhřimovsku a na Jihlavsku. V lesích města Jihlavy jsou tisíce metrů krychlových polámaných a vyvrácených stromů.
"Už první zjištění napovídá, že to bude nemalá kalamita," uvedl jednatel Správy městských lesů Václav Kodet. Při terénním průzkumu lesníci vyvěšují upozornění na vzniklé nebezpečí. Veřejnost by podle Kodeta do lesů rozhodně chodit neměla. Správa městských lesů Jihlava má v péči 4 000 hektarů lesů.

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)