Vytisknout stránku

Bouře Xavier zanechala významné škody v lesích Braniborska

Braniborsko patří ke spolkovým zemím, které byly silně zasaženy bouří Xavier. Škody jsou hlášeny nerovnoměrně z celého území Braniborska. Některé lesní porosty jsou nepřístupné, došlo k četným vývratům a zlomům na jednotlivých stromech, půda je rozmáčená silným deštěm a dá se očekávat, že ještě dojde k následným škodám.

Braniborsko má zhruba 1,1 milionů ha lesa, průměrný objem těžby v hospodářském roce v Braniborsku dosahuje 4,5 mil m3. Rozsah škod v lesních porostech spolkové země dosáhne po orkánu Xavier podle odhadů přes 1 milion m3, což představuje téměř čtvrtinu roční těžby a odpovídá přibližně počtu 1,5 - 2 milionům poškozených stromů. Odhady hovoří o průměrném rozsahu škod o hodnotě 48 milionů eur.

Zpracování kalamitního dříví je obtížné a také poměrně nebezpečné, protože vyvrácené stromy jsou často zaklíněny a lesníkům hrozí úrazy padajícími větvemi. Přesto je velká snaha o to, aby bylo dříví co nejdříve zpracováno a odklizeno. Řada lesních oblastí je jen obtížně přístupná, celkový rozsah škod a konkrétní údaje budou zřejmé až v průběhu tří týdnů.

Ministerstvo životního prostředí Braniborska varuje před vstupem do lesa Grumsin, který je zapsán na seznamu přírodních památek UNESCO. Podle informací došlo v této oblasti k rozsáhlým škodám a hrozí nebezpečí pádu stromů a větví.

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)