Vytisknout stránku

Novým rektorem České zemědělské univerzity zvolen Petr Sklenička

Prof. Ing. Petr Sklenička, CSc. z Fakulty životního prostředí (FŽP) byl zvolen Akademickým senátem České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) rektorem pro funkční období 2018–2022. Třiatřicetičlenný senát na svém zasedání 10.10. vybíral ze tří kandidátů a hned v prvním kole zvolil 17 hlasy prvního proděkana a vedoucího Katedry biotechnických úprav krajiny FŽP.

Protikandidáty byli prof. PhDr. Michal Lošťák, Ph.D., první prorektor ČZU a vedoucí Katedry humanitních věd Provozně ekonomické fakulty a prof. Mgr. Ing. Markéta Sedmíková, Ph.D., prorektorka pro vědu a výzkum a zástupkyně vedoucího Katedry veterinárních disciplín Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, kteří bezprostředně po zvolení nově zvolenému rektorovi poblahopřáli.

Prof. Ing. Petr Sklenička, CSc., který vystřídá dosavadního rektora, prof. Jiřího Balíka z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, se ujme vedení ČZU po jmenování prezidentem republiky ke dni 1. února 2018.

Zvolený kandidát na rektora prof. Ing. Petr Sklenička, CSc. (*1964), vystudoval Agronomickou fakultu VŠZ, kde pokračoval v interní aspirantuře na Katedře biotechnických úprav krajiny. Od roku 1993 zde pracoval jako odborný asistent a o deset let později se habilitoval v oboru Ochrana půdy a meliorace. V roce 2006 působil jako „Visiting Professor" na Utah State University. V roce 2007 byl zvolen prvním děkanem Fakulty životního prostředí, která vznikla transformací části Fakulty lesnické a environmentální. V roce 2008 byl jmenován profesorem pro obor Aplikovaná a krajinná ekologie a o rok později se stal vedoucím Katedry biotechnických úprav krajiny. Od roku 2015, po osmi letech v čele fakulty, je proděkanem pro vědu a výzkum.

Je autorem více než 180 vědeckých publikací a řešitelem pětadvaceti výzkumných grantů, včetně dvou mezinárodních. Přednášel a absolvoval stáže mj. na University of Hertfordshire, University of Massachusetts, Utah State University, Wageningen University, Universität für Bodenkultur Wien, Justus Liebig University Giessen.

 

Podle TZ ČZU

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)