Vytisknout stránku

Vláda schválila částečnou náhradu za letošní sucho a mrazy

Na zmírnění škod způsobených suchem v letošním roce dostanou zemědělci a pěstitelé 2 miliardy korun ze státního rozpočtu. Také ovocnáři a lesní školkaři obdrží celkem 208 milionů korun jako náhradu za úrodu, kterou zničily dubnové a květnové mrazy.

Ve spolupráci s Ovocnářskou unií ČR a Sdružením lesních školkařů ČR určilo MZe na celkovou kompenzaci škod způsobených mrazy částku 208 milionů korun: pro pěstitele ovoce 200 milionů a pro pěstitele lesních školkařských výpěstků 8 milionů korun.

MZe vyplatí podporu prostřednictvím Rámcového programu pro řešení rizik a krizí v zemědělství. Na kompenzaci budou mít nárok ovocnáři a lesní školkaři, kteří utrpěli ztráty převyšující 30 % obvyklých tržeb v porovnání s průměrem předcházejících tří let nebo za průměr posledních pěti let, do kterých se ale nezapočítá nejvyšší a nejnižší roční produkce.

V dubnu a květnu letošního roku zasáhly mrazy především Moravu, nejvíce jižní. V Čechách byly škody spíše lokálního charakteru. V mnoha oblastech byly poškozeny také některé druhy školkařských výpěstků v lesních školkách, jde zejména o jedle, smrky, buky a duby.

Podle TZ MZe (25. 9. 2017)

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)