Vytisknout stránku

Sucho se loni stalo nejvýznamnější abiotickou příčinou poškození lesních dřevin

Sucho se v loňském roce stalo nejdominantnější abiotickou příčinou poškození lesů. Lesní ochranná služba VÚLHM eviduje podle došlých hlášení vlastníků a správců lesa 55,2 % podílu poškození porostů suchem. 

Hlášený objem těžeb dřeva v důsledku chřadnutí/poškození suchem byl v roce 2016 1,4 milionu metrů krychlových. To je trojnásobek objemu hlášeného v roce 2015 a zcela jistě se do těchto těžeb promítlo postupné chřadnutí stromů po suchých a teplých letech 2015 a 2016. „Nelze tedy vyloučit, že vysoký objem těžeb dřeva poškozeného suchem zaznamenáme i v tomto roce, kdy v závislosti na průběhu srážek a teplot může dojít k dalšímu chřadnutí a odumírání stromů oslabených suchem v období 2015 až 2016," informují odborníci na ekologii lesa Vít Šrámek a Radek Novotný.

Evidované poškození porostů suchem od roku 1990 (m3):

Zdroj: Zpravodaj ochrany lesa, Supplementum 2017

Objem těžeb dřeva poškozeného vlivem sucha klesal od roku 2005, a to prakticky až do roku 2010. Od té doby objem dřeva vytěženého po negativním vlivu sucha trvale narůstá, přičemž meziroční nárůst 2015–2016 je až trojnásobný! „Vzhledem ke kolísání teplot a nerovnoměrnému rozložení srážek v průběhu roku, lze zřejmě bohužel očekávat vysoké objemy nahodilých těžeb v této kategorii i v dalších letech. Ohroženy jsou především smrkové porosty v nižších nadmořských výškách (3.–5. LVS), kde je smrk pěstován ve svém produkčním optimu, ale zároveň se zde nachází mimo své optimum ekologické," přidávají svoji prognózu řešitelé.

Působení sucha v jednom roce ovlivňuje vegetaci, včetně lesních porostů, i v letech následujících. Rok 2016 byl na části území Česka srážkově příznivý nebo alespoň normální, ovšem v důsledku nadprůměrných teplot byly i v roce 2016 ztráty vody z lesních porostů vysoké a vyskytovaly se regiony, které byly suchem výrazně postiženy už druhý rok po sobě, a tak se dřeviny s dopady velmi suchého roku 2015 nemohly dostatečně vyrovnat. Následky suchého roku 2015 byly v některých regionech zesíleny nepříznivými podmínkami roku 2016, a tak je téměř jisté, že následky sucha a vysokých teplot budou patrné letos, příští rok a možná i v dalších letech. „Nezbývá než opakovaně konstatovat, že k největším škodám suchem dochází v oblastech, kde se ekosystémy potýkají s nedostatkem srážek dlouhodobě. Regionem, ze kterého již řadu let přichází nejvíce hlášení o škodách suchem je střední a severní Morava. Za rok 2016 se v došlých hlášeních objevují objemy dřeva vytěženého po poškození suchem v celkové výši 1,40 mil. m3. Z toho z moravských krajů (Moravskoslezský, Olomoucký, Zlínský a Jihomoravský) bylo nahlášeno 884 tis. m3 dřeva, což jsou téměř dvě třetiny (63 %) z celkového objemu dřeva poškozeného suchem," upřesňují odborníci.

V roce 2015 byl tento podíl zhruba poloviční, došlo tedy ke zhoršení situace. Nicméně v letech 2014 a 2013 byla situace na území Moravy ještě horší (podíl na těžbách uschlých stromů byl 84, resp. 81 %). Mimo Moravu byly vysoké objemy těžeb uschlých stromů v roce 2016 hlášeny z Jihočeského kraje (192 tis. m3; 2015 – 81 tis. m3) a z Vysočiny (114 tis. m3; 2015 – 72 tis. m3). „I v těchto dvou krajích došlo k dalšímu výraznému nárůstu objemu dřeva vytěženého z porostů poškozených suchem a situaci zde hodnotíme jako značně nepříznivou," uvádějí experti.
Jejich poznatky o povětrnostních podmínkách, nahodilých těžbách a abiotických poškození za loňský rok jsou publikovány ve Zpravodaji ochrany lesa 2017 a ve Zpravodaji ochrany lesa, Supplementum 2017, z něhož jsou čerpána i čísla za uplynulé roky.

Zpravodaj ochrany lesa 2017 lze stáhnout zde.

Dle TZ VÚLHM, redakce

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)