Vytisknout stránku

Školkaři varují: Krize českého lesního školkařství trvá dál

Lesní školkaři na začátku jara upozornili na vážný stav v jejich oboru. Přes uskutečněná jednání na úrovni Ministerstva zemědělství se podle nich zatím nepodařilo najít řešení vzniklé situace.

Podle vyjádření lesních školkařů se prognózy naplnily a po jarní expedici mají producenti sadebního materiálu lesních dřevin obrovské finanční ztráty. Důvodem je náhlý propad poptávky po sadebním materiálu. Jenom u Lesů České republiky, s. p. (dále jen „LČR"), se podle lesních školkařů bez předchozího upozornění snížila spotřeba sadebního materiálu v nekalamitní oblasti o více jak třetinu oproti tříletému průměru z let 2012–2014.

Sadební materiál však již byl a částečně stále je v této době rozpěstovaný, ale z důvodu pravidel povolených přenosů reprodukčního materiálu lesních dřevin muže být použit jen v určitých lokalitách. Pěstitelé, kteří měli dostatek volných ploch, se snaží zbylý sadební materiál „předržet" do dalšího roku v naději, že alespoň něco navíc ještě prodají, ale to situaci podle Sdružení lesních školkařů ČR spíše ještě zhorší. Problém letošního jara se totiž přesune i do dalšího roku a navíc ještě vygraduje, jelikož se ke starému sadebnímu materiálu přidá také objem následující generace, která doroste během letošního roku.

Sdružení lesních školkařů ČR odhaduje čistou ztrátu za rok 2017 z důvodu poklesu poptávky v ČR na 138 milionů Kč, avšak skutečná škoda pro pěstitele je ještě větší mj. i proto, že v důsledku převisu nabídky klesla také cena materiálu, který se prodat podařilo. Roční obrat za veškerý prodaný sadební materiál v České republice je mezi 500 a 700 miliony Kč, z čehož je podle školkařů zřejmé, jak je letošní výpadek tržeb katastrofální a že ohrožuje existenci některých školkařských provozů.

Podle Sdružení lesních školkařů ČR mají z důvodu dominantního postavení na trhu a nejvýraznějšího poklesu potřeby sadebního materiálu na vzniklém stavu rozhodující podíl LČR, které přitom disponují dostatečnými nástroji k řízení potřeb sadebního materiálu tak, aby propad nebyl tak razantní. Někteří členové Sdružení lesních školkařů ČR zvažují, že na nepředvídatelné chování LČR zareagují právní cestou.

Sdružení lesních školkařů ČR aktuálně požádalo v souvislosti se současnou situací o schůzku přímo ministra zemědělství Mariana Jurečku.

 

Podle TZ Sdružení lesních školkařů ČR, z.s. 

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)