Vytisknout stránku

Reakce zástupců PEFC, vlastníků lesů a zpracovatelů dřeva na článek Hospodářských novin

Aktualizováno 4. 8. Dne 14. července 2017 byl na webových stránkách Hospodářských novin uveřejněn článek s názvem „O zpracované české dřevo přestává být za hranicemi zájem. Škodí mu hlavně zastaralé osvědčení kvality". Na tvrzení uvedená v článku musíme reagovat a uvést je na pravou míru.

SPOLEČNÉ PROHLÁŠENÍ ZÁSTUPCŮ CERTIFIKAČNÍHO SYSTÉMU PEFC, VLASTNÍKŮ LESŮ, ZPRACOVATELŮ DŘEVA A ZÁSTUPCŮ DALŠÍCH ORGANIZACÍ NA ČLÁNEK HOSPODÁŘSKÝCH NOVIN

Tvrzení, že certifikát PEFC je zastaralým osvědčením kvality je nepravdivé. PEFC je celosvětově nejrozšířenější systém certifikace trvale udržitelného hospodaření v lesích, systémem PEFC je v ČR certifikováno 70% rozlohy lesů, systém PEFC je dominantní v řadě dalších evropských zemích – Německu, Rakousku, Itálii, Francii, Španělsku, Finsku (viz přehledná tabulka v závěru textu). Standardy systému PEFC se revidují v pětiletých cyklech. Cílem těchto revizí je implementace nových vědeckých poznatků, závěrů mezinárodních úmluv vztahujících se k obhospodařování lesů, změn národní legislativy, jakož i praktických zkušeností z dosavadního využívání certifikačního systému. Do revize systému PEFC se zapojují odborníci z řad vlastníků lesů, zpracovatelů, vědeckých institucí, akademické obce, státní správy, neziskových organizací atd. I kritici systému PEFC měli možnost se revize a připomínkování systému PEFC zúčastnit. Nicméně třeba Hnutí Duha, současný nejhlasitější kritik certifikace PEFC, této možnosti nevyužilo a dává přednost veřejnému osočování systému PEFC před odbornou a konstruktivní diskusí.

Autoři článku dále uvádějí, že o zpracované české dřevo přestává být za hranicemi zájem. Toto tvrzení kategoricky odmítá ministerstvo zemědělství. „Tvrzení ekologů je ryze účelové. Pro další rozvoj tuzemského dřevařského průmyslu je dlouhodobě nutná podpora výroby nových výrobků s vyšší přidanou hodnotou a s vyšší konkurenceschopností na domácím i zahraničním trhu. S odbytem dříví vypěstovaného v českých lesích nejsou v posledních letech problémy, a to i přes probíhající kůrovcovou kalamitu na severní Moravě a tedy zvýšenou nabídku surového dříví na trhu. Ekonomická situace vlastníků lesů je velmi dobrá. V zájmu státu je samozřejmě zpracovávat toto dřevo v České republice. Situaci však nelze řešit vytvářením významných a zbytečných vícenákladů a nové administrativní zátěže na straně vlastníků lesů a zpracovatelů dřeva.", vysvětlil Patrik Mlynář, náměstek sekce lesního hospodářství.

Hnutí Duha vehementně prosazuje změnu certifikace českých lesů z PEFC na FSC (Forest Stewardship Council) s odůvodněním, že aktuální certifikace nezaručuje dostatečně šetrné hospodaření v lesích, například ochranu lesní půdy. Úspěch systému PEFC v České republice je trnem v oku zejména pana Bláhy z Hnutí Duha, který je zároveň vedoucím ekologické sekce konkurenčního systému FSC.

Ekologické aspekty ale podle odborníků adekvátně zohledňují oba certifikáty. „Jedná se o dva rovnocenné systémy se stejným posláním – chránit lesy. To, že jsou oba certifikáty totožné, potvrdil Evropský parlament, Evropská komise, Evropská obchodní komora, Světové spotřebitelské fórum či Světový fond na ochranu přírody." upozornil prof. Ing. Vilém Podrázský, CSc., předseda České akademie zemědělských věd.

Ing. Petr Pražan, Ph.D., předseda Společenstva dřevozpracujících podniků, k tomuto tématu doplňuje: „O ekologii ve skutečnosti nejde, za vším hledejte peníze. Za certifikát FSC se musí tvrdě platit a lidé a firmy s ním spojené z toho mají dobře prosperující obchod. Potřebují ale páky na to, aby za něj platilo co nejvíc firem. Jednou z nich je vydírání dodavatelů, kteří pohrozí ukončením nebo ihned ukončí odběr zboží bez certifikace FSC. To se bohužel týká i různých českých firem, které jsou pod tlakem nábytkářské společnosti IKEA".
Švédský koncern chce od roku 2020 odebírat dřevo certifikované pouze systémem FSC. V Evropě je ovšem většina lesů certifikovaná PEFC. FSC převládá v Rumunsku, Polsku či Rusku (zde čtvrtina všech FSC certifikovaných lesů), tedy zemích, které nábytkářům poskytují surovinu levněji. Naproti tomu většina lesů v Rakousku je stejně jako v Česku certifikovaná systémem PEFC. Alpská země, kde hraje ekologie velmi důležitou úlohu, sice dodává kvalitní surovinu, ale dražší. Nábytkářský řetězec proto raději využívá dřevo z vlastních FSC lesů v Rumunsku. Skutečným důvodem jejich obchodní politiky bude tedy spíše cena suroviny než certifikace.

Řada českých profesních organizací* zaujala k avizovanému požadavku IKEA jasné stanovisko - chtějí se společně zasadit za zrušení mimocelních bariér, kterou požadavek na zavedení druhé srovnatelné certifikace v českých lesích FSC představuje, namísto přenášení dalšího administrativního a ekonomického zatížení na vlastníky našich lesů. Naším cílem je společně s vlastníky lesů, zpracovateli dřeva, představiteli nábytkářského i papírenského průmyslu přesvědčit obchodní řetězce typu IKEA o smysluplnosti uznávání obou certifikačních systémů jako rovnocenných a zaměnitelných. 

Výčet profesních organizací a jejich zástupců

Ing. Josef Vojáček, ředitel
Společenstvo státních podniků spravujících lesy ve vlastnictví státu

Ing. Zdeněk Jandejsek, CSc., prezident
Agrární komora ČR

Ing. Ivo Klimša, předseda
Lesnicko-dřevařská komora ČR

Ing. František Kučera, předseda
Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR

Ing. Petr Pražan, Ph.D., předseda
Společenstvo dřevozpracujících podniků v ČR

JUDr. Mgr. Jaroslava Nestěrová, předsedkyně
Odborový svaz pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství v ČR

Ing. František Dejnožka, prezident
Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství

Ing. Miroslav Švec, předseda
Česká asociace zaměstnavatelů v lesním hospodářství

Bc. Vít Jásek, výkonný ředitel
Unie zaměstnavatelských svazů České republiky

 

Porovnání ploch lesů v evropských zemích podle mezinárodních certifikací

Porovnání ploch lesů v evropských zemích podle mezinárodních certifikací

 

Článek z Hospodářských novin najdete zde

Reakce Hnutí DUHA na „Společné prohlášení zástupců certifikačního systému PEFC, vlastníků lesů, zpracovatelů dřeva a zástupců dalších organizací na článek Hospodářských novin“ zde

TZ / Komentář FSC ČR k Prohlášení zástupců PEFC, vlastníků lesů a zpracovatelů dřeva zde

 

Líbil se vám článek?
(1 hlas)