Vytisknout stránku

Mezinárodní diskuze o práci v lesnickém sektoru

Lesy přitahují stále více lidí jako místo pro odpočinek a rekreaci, ovšem jako pracoviště jsou naopak stále méně atraktivní. Lesnický sektor se stal pro mladé lidi málo atraktivním kvůli nízkým mzdám, vysokému podílu pracovních úrazů, nízkému společenskému statutu a stárnoucí a převážně mužské pracovní síle. Okolo 30 % zaměstnanců v lesnictví v Evropě je starších 49 let. Toto procento stále roste. V Evropě představují ženy v lesnickém sektoru jen kolem 20 % zaměstnanců. V roce 2014 byl podíl lidí zaměstnaných ve veřejném lesnickém sektoru ve světě o 14 % nižší než v roce 2010.

Během 12. setkání Fóra OSN pro lesy diskutovali zástupci Evropské hospodářské komise (UNECE), Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO) a procesu FOREST EUROPE o možnostech přizpůsobení zaměstnanců lesnického sektoru novým trendům, což by mělo přinést ekonomické, sociální a environmentální benefity.

Podoba práce v lesnictví se mění. V mnoha případech se stala méně bezpečnou. S rostoucí mechanizací je menší počet zaměstnanců placen více, protože práce je více kvalifikovaná. Tak, jak se mění politické a společenské nároky na lesy, musí být profesionálové v lesnickém managementu připraveni na práci v multidisciplinárním a multifunkčním lesnictví a věnovat se velkému množství zainteresovaných subjektů.

Struktura lesnické práce se též mění. Velké společnosti se spojily, zmenšily, přemístily, restrukturalizovaly nebo zanikly, často s drastickými dopady na zaměstnance. Odbory již nemají takovou moc ani nenabízejí takové jistoty jako dříve. Velkou část práce, kterou dříve vykonávaly korporace, zejména těžbu, zajišťuje externě velké množství dodavatelů.
„Existují příležitosti pro ‚ozelenění' pracovní síly v oboru a rozvoj nových dovedností potřebných v lesnickém sektoru. ‚Zelená' pracovní místa v lesnictví mohou být významným příspěvkem pro zaměstnanost a političtí činitelé by měli o těchto otázkách co nejdříve hovořit," uvedla Ludmila Marušáková, předsedkyně styčné jednotky FOREST EUROPE v Bratislavě.

Setkání Fóra OSN pro lesy zdůraznilo, že výzvy pro rozvoj udržitelné pracovní síly zahrnují zatraktivnění lesnické práce, tak, aby byla bezpečnější, lépe placená, měla větší společenskou prestiž a přilákala mladé zaměstnance. Zahrnují také trénink a vzdělávání, aby lesníci získávali potřebné kompetence v souladu s měnícími se požadavky, jako je mechanizovaná těžba, zvýšená odpovědnost a větší komunikace s uživateli lesa. „Ozelenění" sektoru též znamená porozhlédnout se po nových typech pracovních pozic, které budou zahrnovat výzkum a ekosystémové služby a řízení.

Představitel týmu odborníků UNECE, FAO a ILO, Diarmuid McAree, zdůraznil, že: „nic člověka nedělá tak silným jako to, že má práci. Hlavním cílem našeho týmu specialistů je identifikovat nové pozice v lesnickém sektoru, a omezit tak problémy s nezaměstnaností pro příští generace. Zanedbávat lesníky znamená zanedbávat lesy a tím jejich environmentální, ekonomické a sociální přínosy pro lidi."

Podle UNECE, David Sadecký 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)