Vytisknout stránku

Policie obvinila dva lidi kvůli zakázkám lánské lesní správy

Aktualizováno 23. 6. Policie 21. 6. zadržela tři lidi v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek Lesní správy Lány, což je příspěvková organizace kanceláře prezidenta. 22. 6. pak policie obvinila dva z trojice lidí zadržených, všichni tři byli propuštěni. Zadržení jsou podezřelí ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a dalších trestných činů, které se týkají tendrů organizace. Oznámil to státní zástupce Jiří Pražák.

Vodní nádrž Klíčava. Ilustrační foto: www.obec-zbecno.cz

Zásah bez bližších podrobností potvrdila mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Iva Knolová. Právo na poskytování informací si vyhradilo pražské vrchní státní zastupitelství. Podle Pražáka policie provádí domovní prohlídky a prohlídky prostor a pozemků na řadě míst ve Středočeském kraji i jinde. Mezi zadrženými byl podle informací ČTK ředitel lesní správy Miloš Balák. Zda byl také obviněn, není jasné. Kolem 06:00 (21. 6.) na něj dnes čekali poblíž budovy správy policisté v civilu.

ČTK oslovila Lesní správu Lány s dotazem, kdo je mezi obviněnými, zaměstnankyně ale odkázala na tiskový odbor Kanceláře prezidenta republiky. "Lesní správa Lány vám poskytla zcela mylnou informaci. Žádnými informacemi z policejního vyšetřování nedisponuji a ani nemohu disponovat. Komentář náleží Policii ČR a státnímu zástupci," zaslal ČTK odpověď mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v SMS. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), která ve středu zasahovala v sídle Lesní správy Lány Iva Knolová, ale odkázala s žádostí o informace na Vrchní státní zastupitelství.

Lidové noviny uvedly, že podle jejich informací policie kromě ředitele Baláka vyšetřuje i jeho blízkého spolupracovníka Eduarda Gaislera.

I v 18:00 byli v budově Lesní správy Lány policisté. Zhruba v 17:30 na místo dorazilo v neoznačených vozech šest dalších lidí v civilu, zřejmě policistů, kteří jsou nyní uvnitř budovy. Předtím byl zhruba od 13:00 klid a v okolí sídla se nikdo z vyšetřovatelů nepohyboval.

V kauze by podle serveru Blesk.cz mohlo jít o tendr na obnovu břehů v okolí Lán za 60 milionů korun. Sanace se týkala například břehů u vodní nádrže Klíčava, která zásobuje pitnou vodou Kladensko. Obnova břehů by měla pokračovat. Podle údajů v registru smluv byla na začátku května mezi lesní správou a stavebními firmami Syner a Energie podepsána smlouva na zabezpečení svahových deformací v údolí nádrže. Zakázka se týká také zalesnění svahů. Práce mají vyjít na více než 191 milionů korun bez DPH a skončit v říjnu 2018. Kladenská firma Energie stavební a Báňská měla na starosti také první etapu revitalizace břehů, která podle údajů z registru měla vyjít na více než 68 milionů korun bez DPH.

Čtěte také: Lánský zátah na Mynářovy podřízené (MF Dnes)

Mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček na dotaz ČTK nechtěl potvrdit ani vyvrátit informaci o zásahu policistů v Lánské oboře. "Jako tiskovému mluvčímu prezidenta republiky mi absolutně nepřísluší komentovat činnost orgánů činných v trestním řízení," řekl Ovčáček.

Na pochybnosti při hospodaření Lesní správy Lány v minulosti upozornil Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole hospodaření prezidentské kanceláře, která se týkala období mezi roky 2007 a 2011. Podle výsledků kontroly se příspěvková organizace v některých případech nedržela zákona o veřejných zakázkách, když některé tendry rozdělila na několik menších. Postupovala tak například v jedné z etap rekonstrukce a revitalizace vodních nádrží nebo u rekonstrukce cest v Lánské oboře. Neúčelné nebo neoprávněné využití prostředků státního rozpočtu kontroloři ale nezaznamenali.

Lesní správa Lány se podle svého webu stará o téměř 5 800 hektarů pozemků, které patří České republice. Drtivou většinu tvoří lesy, součástí je také známá Lánská obora. Téměř celá obhospodařovaná plocha se nachází v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Ředitelem organizace je Miloš Balák.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)