Vytisknout stránku

Na dřevorubeckém šampionátu v Ralsku dominovali závodníci VLS

Ani větrné a chladné počasí neodradilo tisíce návštěvníků od cesty na Skelnou huť v Ralsku, kde Vojenské lesy a statky 17. 6. pořádaly Lesnický den. Viděli zde mimo jiné triumf sportovních dřevorubců VLS na mistrovství republiky v práci s motorovou pilou, které je tradiční součástí akce. Titul národního šampiona v něm vybojoval místní dřevorubec Jindřich Fazekaš z divize VLS v Mimoni.

Pro Jindřicha je to již druhý národní titul, první triumf slavil v roce 2014, v následujících dvou letech se však musel "spokojit" se stříbrnou příčkou, kdy mu k absolutnímu titulu vždy kousek chyběl. Prvním vicemistrem se navíc stal sedmapadesátiletý matador dřevorubeckých soutěží Hubert Barták. Zkušený borec „hájící barvy" VLS v uplynulých letech kvůli zdravotním problémům již zvažoval konec kariéry, stříbrná medaile je tak jeho velkým comebackem. Reprezentanti vojenských lesů a statků navíc vyhráli i národní soutěž družstev. Mistrovský tým vedle dua Fazekaš-Barták tvořili ještě vedoucí lesní výroby VLS Pavel Češka a Jiří Kadavý. 

Zaujetí dále vyvolala divácky atraktivní dřevorubecká show Timbersport v podání týmu vicemistra světa Martina Komárka, diváci nevynechali ani novinku letošního ročníku, kterou byla ukázka dřevorubeckého sportu Eurojack, plná velkých seker, obřích pil i stromolezení.

Fotogalerie z Lesnického dne

Malé i velké kluky nenechala chladnými výstava lesní ale i zahradní techniky od renomovaných vystavovatelů. Především na malé návštěvníky myslel doprovodný program vrchovatou měrou. Dětem se představili lesní pedagogové VLS, ale i dalších českých lesnických institucí. Letečtí hasiči předvedli simulované hašení lesního požáru, plánovaný seskok armádních parašutistů se však nekonal s ohledem na povětrnostní podmínky. Vojáci však návštěvníkům jako satisfakci nabídli prohlídku bojového vrtulník Mi-17, který se před polednem snesl na paseku u Skelné huti. 

Hlavní mysliveckou součástí programu byla tradičně chovatelská přehlídka divize VLS Mimoň ze sezóny 2016-2017. Výstava vedle jiného představila špičkové trofeje jelena evropského, z nich jednu zlatou s bodovou hodnotou 214,62 CIC, devět stříbrných a plných třináct v bronzových medailových hodnotách. Chov daňka skvrnitého pak reprezentovaly dvě zlaté, tři stříbrné a čtyři bronzové medaile. Silný chov muflona z Ralska pak byla zastoupen plnými třinácti zlatými, pěti stříbrnými a čtyřmi bronzovými trofejemi.

Diváci navíc zhlédli představení sokolníků, přehlídku loveckých psů, prezentace vysokého standardu lovecké hudby u VLS se ujali trubači z lesnické divize v Lipníku nad Bečvou. Součástí doprovodného programu byla také prodejní výstava mysliveckého oblečení a dalšího vybavení pro lov.

Podle www.vls.cz, red.

Z dřevorubeckého šampionátu

Podrobnou reportáž z průběhu letošního dřevorubeckého šampionátu v Ralsku a fotogalerii najdete zde.

Kompletní výsledky XVI. Mistrovství ČR v práci s motorovou pilou + Pohár VLS 2017 najdete zde.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)