Vytisknout stránku

MZe chce pomoci obcím se zničenými silnicemi po odvozu dříví

Ministerstvo zemědělství je připraveno rozšířit v příštím roce své dotační tituly tak, aby mohlo poskytnout peníze obcím, které mají kvůli kůrovcové kalamitě poničené komunikace, po nichž se odváží dříví. Chce získat podklady, kolik peněz by na opravy silnic a infrastruktury bylo potřeba. Novinářům to v Ostravě řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

S kůrovcovou kalamitou bojují hlavně lesníci ve Slezsku a na severní Moravě. Z tamních lesů se v posledních letech těží až pětinásobné množství dřeva oproti normální situaci. Z lesů denně jezdí desítky těžkých kamionů naložených kalamitním dřívím a starostové postižených obcí upozorňují na to, že vozidla ničí místní silnice či mosty. Na jejich opravy přitom obce nemají dost peněz.

"Trápí to obce, trápí to i kraje, protože opotřebováváme i jejich infrastrukturu. Já tady vidím nějaké možné řešení. V letošním roce už asi mnoho toho nestihneme, ale v příštím roce jsme připraveni rozšířit náš dotační národní titul, který máme pro opravu polních cest. Jsme připraveni ho po diskuzi rozšířit případně i o místní komunikace, abychom byli schopni obcím nabídnout finanční sanaci těchto škod a zaplatit obnovu a údržbu," řekl ministr.

Čtěte také: Obce na severní Moravě chtějí řešit škody na cestách poničených dopravou dříví

V letošním roce podle něj mělo ministerstvo na obnovu polních cest vyhrazeno 200 milionů korun. "Zkusíme prostřednictvím podniku Lesy České republiky sesbírat podklady od obcí, abychom věděli, jaký by byl případný nárokový rozsah na obnovu té polní infrastruktury nebo i místních komunikací. Na základě toho bychom zkusili na příští rok stanovit částku, kterou bychom do toho dali. Předpokládám, že by byla vyšší než těch 200 milionů korun," řekl Jurečka.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)