Vytisknout stránku

Záměr Lesů ČR nakupovat lesy v zahraničí vzala na vědomí vláda

Záměr nákupu lesů v zahraničí až za 1,5 miliardy korun, o kterém uvažují Lesy ČR, vzala podle informací generálního ředitele LČR Daniela Szóráda na vědomí vláda. V případě nalezení konkrétní příležitosti tohoto záměru si vyžádá podrobnosti projektu. Z analýz, které Lesy ČR provedly, se jako nejzajímavější příležitost v politicky i ekonomicky stabilním prostředí jeví nákup lesů v Rumunsku.

Prioritně se Lesy ČR zajímají o nákup lesních pozemků v České republice a na Slovensku (tam nyní vlastí cca 100 ha lesů). Vzhledem k tomu, že nabídka lesů je v těchto lokalitách poměrně omezená, analyzovaly Lesy ČR také příležitosti k nákupu lesů v dalších zemích. Po zhodnocení místní legislativy – lesního zákona, infrastruktury, dostupnosti pracovních sil, ale i politické a ekonomické stability země dospěly Lesy ČR k závěru, že další zemí, kde by se pokusily o nákup lesů, je Rumunsko. „Snaha o potírání korupce je v Rumunsku viditelná na všech úrovních a je potvrzována i subjekty, které zde působí. Fungují zde standardní politické vztahy, vývoj hospodářství je podobný českému vývoji a hlavně zde jsou velmi kvalitní lesy," vyjmenoval hlavní důvody směřování potenciálních investic do Rumunska Daniel Szórád.

Reportáž ČT k tématu najdete zde.

Uvažováno je o nákupu 10 000 až 15 000 hektarů lesa, optimálně v uceleném, dobře spravovatelném celku. V následujícím období budou Lesy ČR hledat v Rumunsku vhodný majetek k nákupu. Pokud takový najdou, bude následovat analýza investičních příležitostí a bude vypracován projektový záměr, který bude předložen Ministerstvu zemědělství a vládě.

Čtěte také: Lesy ČR zvažují koupi lesů v Rumunsku za miliardu

Pro server Silvarium.cz Daniel Szórád uvedl, že by lesy v Rumunsku chtěl státní podnik spravovat v obdobném modelu jako v České republice. Zásadní rozdíl by ale spočíval v tom, že v Rumunsku by Lesy ČR nebyly veřejným zadavatelem. „Předpokládám, že bychom se v Rumunsku soustředili zejména na správu majetku a jednotlivé činnosti bychom si najímali," doplnil Daniel Szórád

V Rumunsku již investují někteří silní hráči dřevozpracujícího průmyslu. Společnost Ikea zde již vlastní 40 000 hektarů lesa, Holzindustrie Schweighofer zhruba 11 000 ha lesa.

Data o lesích v Rumunsku

Zdroj: Lesnická práce, Lesy ve světě (2014)

Red.

 

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)