Vytisknout stránku

Na světě roste přes 60 tisíc druhů stromů

Svět je domovem 60 065 druhů stromů. Zjistila to studie mezinárodní organizace sdružující botanické zahrady BCGI. Kompletní seznam druhů stromů je zaznamenán v databázi GlobalTreeSearch, kde je kromě druhů stromů uveden i jejich výskyt v jednotlivých zemích. Seznam druhů není konečný, je stále doplňován a upřesňován.

Z výsledků studie vyplývá, že nejvíce druhů stromů lze nalézt v Brazílii, konkrétně 8 715 druhů. Následuje Kolumbie (5 776 druhů) a Indonésie (5 142 druhů stromů). Pokud se zaměříme na jednotlivé biomy, největší počet druhů stromů je v neotropické oblasti (zahrnuje Jižní a část Střední Ameriky), kde nalezneme přes 23 tisíc druhů stromů. Nejnižší počet druhů (kromě polárních oblastí, kde stromy nerostou) je v oblastech blízkých polárnímu kruhu v Severní Americe. Zajímavostí je, že téměř 58 % všech druhů stromů jsou endemity rostoucí pouze v jedné zemi. Nejvíce endemických druhů stromů můžeme najít v Brazílii. Nejpočetnější čeledí stromů jsou bobovité (Leguminoceae), které zahrnují 5 405 druhů stromů. Následují čeledi mořenovité (Rubiaceae) a myrtovité (Myrtaceae). Nejpočetnějším rodem je hřebíčkovec, který zahrnuje 1 069 druhů, následuje rod eugenie (884 druhů) a blahovičník (747 druhů).


Asi 300 druhů je kriticky ohroženo (na světě roste méně než 50 stromů těchto druhů). Přehled stromů bude možné využít jako nástroj k identifikování vzácných a ohrožených druhů (v rámci programu Global Tree Assesment). Kromě ochrany vzácných a ohrožených druhů by měla tato aktivita napomoci i udržitelnému lesnímu hospodaření, například regulací mezinárodního obchodu se dřevem.

 

Podle Journal of Sustainable Forestry (23. 3. 2017) a ČT24 (5. 4. 2017), David Sadecký

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)