Vytisknout stránku

LČR dokončují zalesňování po kalamitě na Orlickoústecku a Šumpersku z roku 2015

Lesy ČR dokončují na Šumpersku a Orlickoústecku zalesňování ploch po kalamitě z července 2015. Před dvěma lety silný vítr poškodil 245.000 metrů krychlových dřeva. Na 480 hektarech dělníci vysázejí asi dva miliony stromů, řekl 22. 5. na terénní tiskové konferenci novinářům lesní správce René Šebek.

Ilustrační foto: redakce

"Přibližně 50 procent je smrku, 40 procent buku a deset procent dalších dřevin, jako je třeba především jedle, něco málo klenu, na mokrá stanoviště olše, sem tam nějaký jilm a lípa, občas na zpestření třešeň," uvedl Šebek.

Silná bouře v noci na 8. července 2015 pokácela v porostech Lesů České republiky na Šumpersku a Orlickoústecku přibližně 245.000 krychlových metrů dřeva. Místy museli lesníci v nepřístupných terénech těžit i pomocí lanovek a koní. Odbyt dřeva určeného na vlákninu pro výrobu celulózy komplikovala dlouhodobá výluka na železnici.

Škody státní podnik vyčíslil na 120 milionů korun. Podle výrobně-technického ředitele Lesů ČR Václava Lidického vznikla snížením kvality dřeva ztráta 68 milionů korun. Za opravu poškozených lesních cest státní podnik zaplatil 14 milionů, vlastní sazenice a výsadba budou stát 28 milionů korun.

Plochy se začaly zalesňovat vloni na jaře. Většina škod vznikla na Šumpersku, na Orlickoústecku jich byla asi čtvrtina. Lesy ČR požádaly kvůli mimořádnému rozsahu kalamity o 22 milionů korun z evropské dotace, žádost je nyní ve schvalovacím řízení.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)