Vytisknout stránku

Lesy ČR se snaží prodat teakovou plantáž v Nikaragui

Přibližně před deseti lety koupil podnik Lesy ČR plantáž na teakové dřevo v jihoamerické Nikaragui. Plantáž o rozloze 200 hektarů vlastní společnost H.F.C., ve které má státní podnik Lesy ČR 50procentní podíl. Projekt, jehož záměrem bylo dodávat teakové dřevo nábytkářským firmám ve Střední Americe, se zatím nenaplnil a projekt je ztrátový.

Teaková plantáž. Foto: fotobanka Pixabay

Na konci předloňského roku náklady na projekt dosáhly 20 miliónů korun, aktuální ztrátu podnik nesdělil. Záměrem současného vedení Lesů ČR, které nastoupilo před dvěma lety, je celý pozemek i s budovami prodat.

Mluvčí podniku Eva Jouklová uvedla: „Představenstvo společnosti H.F.C. nyní dokončuje výběr realitních společností s cílem prodat teakovou plantáž. Jednou z obchodních podmínek s realitními společnostmi je i stanovení minimální prodejní ceny, kterou ale není představenstvo ochotno zveřejňovat, právě z důvodu podmíněných obchodních transakcí."

Podle předloňské výroční zprávy společnosti nelze očekávat příjmy z prodeje dřeva, neboť původní přírůstek dřevní hmoty nenastal.

"Hospodářská jednotka ani nadále nebude ekonomicky soběstačná a bude vyžadovat provozní náklady na udržení dosavadních investic," píše se v předloňské výroční zprávě H.F.C.

Nikaragujský ministr Samuel Santos López podle mluvčí státního podniku Evy Jouklové uvedl, že prodej pozemku je možný. „Přislíbil součinnost při procesu hledání případného investora i při řešení problémových splachů odpadů z komunální skládky vzdálené od plantáže jen několik kilometrů," uvedla mluvčí.

Podle ČTK, redakce

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)