Vytisknout stránku

Zisk VLS za rok 2016 vzrostl na 337 mil. Kč

Státní podnik Vojenské lesy a statky (VLS) loni zvýšil meziročně čistý zisk o 50,3 procenta na 337 milionů korun. Výnosy vzrostly o 7,3 procenta na 2,58 miliardy korun. Podnik v loňském roce současně vykázal kvůli kůrovcové kalamitě nejvyšší náklady na pěstební činnost.

"Z auditované účetní závěrky za rok 2016 vyplývá, že státní lesnický podnik v uplynulém období meziročně zvýšil svůj hrubý zisk před zdaněním (EBT) o 15 procent na 416 milionů korun, nárůst čistého zisku (EAT) je pak vyšší o polovinu, v celkové výši 337 mil. Kč," uvedl mluvčí VLS Jan Sotona.

Rekordní růst zisku po zdanění o 50 procent je podle ministra obrany Martina Stropnického dán především dosažením cílové hladiny výše rezerv podniku v uplynulém roce. Toto bylo realizováno jejich dalším navýšením na celkových rekordních 1,136 miliardy korun.

„V absolutní řeči čísel jsou tyto výsledky velmi příznivé, nicméně je třeba říci, že byly dosaženy především z důvodu likvidace kůrovcové kalamity na divizi Lipník nad Bečvou. Současně jsme v loňském roce v přímé souvislosti s likvidací následků kalamity zaznamenali historicky nejvyšší náklady na pěstební činnost. Tento trend bude do budoucna pokračovat a právě z důvodu nutnosti budoucí sanace těchto enormních nákladů je tvořena rezerva na pěstební činnost a likvidaci kalamity v maximální výši," vysvětlil ředitel VLS Josef Vojáček.

„I přes obecný pokles realizačních cen dřevní hmoty se nám podařilo dosáhnout uváděných ekonomických výsledků a to zejména díky pečlivé sortimentaci dřevní hmoty a využívání celé palety tržních nástrojů při jejím odbytu," informoval ekonomický náměstek VLS Zdeněk Mocek.

Hospodaření podniku umožní realizovat celou řadu investičních akcí. „V loňském roce nám hospodářské výsledky umožnily opravit celou řadu objektů, mezi nimiž byly nejvýznamnějšími dokončené rekonstrukce lesních správ Dolní Krupá a Myslejovice. Významně jsme také obnovili strojový park a realizovali desítky investičních akcí na opravy lesních cest a dalších prvků dopravní sítě ve spravovaných lokalitách. V trendu navyšování investic do infrastruktury chceme i nadále pokračovat," dodal ředitel VLS Vojáček.

Vojenské lesy a statky ČR spravují zhruba 140 000 hektarů půdy. Z toho okolo 125 000 hektarů tvoří lesní pozemky převážně v armádních výcvikových prostorech. Firma s více než osmdesátiletou tradicí má přibližně 2400 zaměstnanců.

Podle TZ VLS a ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)