Vytisknout stránku

Soukromí vlastníci lesů chtějí registr smluv podle poslanců

Vlastníci obecních a soukromých lesů budou lobbovat u senátorů ze svých obvodů s požadavkem, aby Senát schválil novelu zákona o registru smluv ve znění navrženém Sněmovnou. Na celostátní konferenci Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL), která se konala 6. 4. ve Stříteži u Jihlavy, je k tomu vybídl předseda sdružení František Kučera.

Podle poslaneckého znění by se povinné zveřejňování smluv netýkalo mimo jiné ani obchodních organizací obcí s rozšířenou působností, mezi než patří také ty, které spravují městské a obecní lesy.

"Jsme pro novelu ve znění z Poslanecké sněmovny. Zveřejnění obchodních smluv by pro naše společnosti bylo značně nevýhodné," tvrdí Kučera.

Senát bude o tom, jaké státní podniky získají výjimku ze zveřejňování smluv v registru, rozhodovat od 19. dubna. Poslanci v novele o registru smluv značně rozšířili výjimky pro zveřejňování smluv. Tuto povinnost by neměly mít státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní či průmyslovou povahu. Podle kritiků se tím vyprázdnil původní záměr zákona, kterým bylo zabránit plýtvání veřejnými prostředky.

Zákon o registru smluv dopadl od loňského července například na stát, kraje a větší obce, jejich podniky a další organizace. Zveřejňují se smlouvy s plněním nad 50.000 korun. Od letošního července má být zavedeno pravidlo, že nezveřejněná smlouva není platná.

SVOL je dobrovolnou organizací s celorepublikovou působností, která sdružuje vlastníky a správce nestátních lesních majetků. "Vývoj členské základny je velmi pozitivní, naši členové již hospodaří na přibližně 15 procentech výměry všech lesů v republice. Začínají k nám vstupovat i subjekty, které získaly majetky v církevních restitucích," řekl Kučera na konferenci.

Obce a lesní družstva obcí jsou ve SVOL organizovány přímo, a to v komoře obecních lesů. Ke konci května 2016 bylo podle webu v devíti regionálních organizacích SVOL organizováno 614 přímých členů s celkovou výměrou 398 000 hektarů lesa.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)