Vytisknout stránku

Lesy ČR plánují nakupovat lesy v Rumunsku

Plocha lesů spravovaných státním podnikem Lesy ČR se v důsledku církevních restitucí zmenšila o desetinu. Podnik Lesy ČR má proto podle Hospodářských novin zájem rozšířit svou držbu a to nejen v tuzemsku, ale také v Rumunsku, případně v dalších východoevropských zemích. Za lesy v zahraničí je podnik připraven zaplatit i miliardy korun. 

Ilustrační foto: Vladimír Černý

Jak uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka pro HN, strategií podniku je rozvíjet Lesy ČR, hledají se obchodní příležitosti, jak v tuzemsku, tak v zahraničí. Již rok a půl jsou monitorovány některé lokality, především v Rumunsku, probíhá komunikace s těmi, kteří větší lesní plochy již nakoupili, například se společností Ikea. To vše probíhá s myšlenkou posílení budoucích příjmů podniku. M. Jurečka si však nevybavuje žádný státní podnik z jiné evropské země, který by investoval do lesů v zahraničí. 

Podle generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda by se lesní pozemky v Rumunsku daly nakoupit za zajímavou cenu. "Rumunsko má kvalitní lesy a stabilně silnou poptávku po dřevě," říká k plánovanému obchodu D. Szorád. Jak uvedla v reportáži 21. 3. TV Prima, Lesy ČR zvažují například Bulharsko nebo určité části Slovinska.

Lesy ČR hospodaří se ziskem, část z něj odvádějí do státního rozpočtu, finance na pořizování lesů v cizině by tak podle HN pro státní podnik neměly být problém.

Ministerstvo zemědělství chce materiál představit na vládě, a to během dvou až tří týdnů.

Více najdete v článku: Státní Lesy ČR shánějí pozemky, chtějí nakupovat až v Rumunsku

Lesy v Rumunsku

Při rozloze lesů 6,573 mil. ha je lesnatost Rumunska 30 %, při plošném zastoupení jehličnanů 30 % a listnáčů 70 % (stejný podíl je udáván i u zásob).

Celková zásoba dříví byla k roku 2012 1 390 mil. m3 s k., čemuž odpovídá zásoba na 1 ha ve výši 212 m3 s k. Při roční těžbě 15,6 mil. m3 b. k. se ve veřejných lesích vytěží 12,7 mil. m3 b. k. a v lesích soukromých 2,9 mil. m3 b. k. Roční těžby na 1 ha činí 2,4 m3 při přírůstu 5,6 m3.

Od roku 1990 vzrostla výměra lesů o 202 tis. ha.

Podíl paliva na dodávkách je 31,3 %. Údaje o vlastnické struktuře lesů jsou rozporné, a pravděpodobně je 80 % lesů veřejných (60 % státní lesy, 20 % nestátní veřejné lesy) a 20 % lesů soukromých (10 % fyzické osoby, 10 % soukromé organizace, církevní lesy, komposesoráty). 

Zdroj: Lesnická práce 4/2012

Podle Hospodářských novin a TV Prima, redakce

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)